Mimi Walter: „Daca romanii ar manca la fel ca strabunii lor, nu ar mai avea atatea probleme de sanatate“

Mimi Walter: „Dac? românii ar mânca la fel ca str?bunii lor, nu ar mai avea atâtea probleme de s?n?tate“
Mimi Walter: „Daca romanii ar manca la fel ca strabunii lor, nu ar mai avea atatea probleme de sanatate“
Mimi Walter: „Daca romanii ar manca la fel ca strabunii lor, nu ar mai avea atatea probleme de sanatate“

Termenul vegan a aparut in Marea Britanie in anul 1944, cand Donald Watson si Elsie Shrigley s-au revoltat fata de vegetarienii de la acea vreme care inca obisnuiau sa consume lactate si oua. Astfel au fondat Societatea Vegana, cu scopul principal de a milita impotriva exploatarii animalelor. De atunci au aparut nenumarate dovezi ca o astfel de alimentatie este atat medicament, cat si garantia unui trai armonios si indelungat. Mihaela Walter, autoarea site-ului hrana-vie.blogspot.ro, propovaduieste acest stil de viata si ii invata si pe altii, din proprie experienta, ca veganismul este un regim-minune de viata.

„Ajunsesem, la nici 35 de ani, o adevarata epava”
– In jurul nostru incep sa fie mai multi bolnavi decat oameni sanatosi; diabetul este in floare, cancerul face ravagii, aproape ca nu mai vezi adulti si copii cu greutate normala, iar bolile cardiovasculare iau amploare. Ce se consuma in cadrul unei alimentatii vegane?
– O alimentatie vegana integrala, practicata corect, contine fructe si legume proaspete sau uscate – pe cat posibil biologice, netratate cu ingrasaminte chimice – seminte si cereale integrale si uleiuri extrase la rece si nerafinate.

– Cand ai inceput viata vegana, cum s-a produs trecerea si ce te-a motivat, aspectul etic, protejarea animalelor sau starea ta de sanatate?
– Am trecut la alimentatia vegana strict din motive de sanatate, pentru ca ajunsesem la nici 35 de ani o adevarata epava. Medicii din Germania nu au reusit sa-mi rezolve prin niciun tratament alopat problemele de sanatate, asa ca am inceput sa studiez in regim autodidact medicina naturista. Am descoperit marii medici care au marcat istoria medicinei naturiste, am avut sansa de a cunoaste cativa si personal, si am reusit astfel, printr-o schimbare totala a modului de viata, sa-mi rezolv absolut toate problemele. Cu timpul, informandu-ma, am descoperit si celelalte aspecte pozitive ale veganismului – ca pot ajuta astfel oamenii si animalele.

– Ce efecte ai observat imediat si apoi, in timp, datorita alimentatiei vegane?
– Am reusit sa-mi rezolv absolut toate problemele de sanatate. Unele, precum durerile de cap, tensiunea arteriala dereglata si sangerarea gingiilor au disparut spectaculos la foarte scurt timp. Altele, cum ar fi psoriazisul si neurodermita, au avut nevoie de un timp mai indelungat.

„Veganismul este o solutie pentru protejarea climei si a mediului”
– Pe langa nobila cauza de a deveni vegetarian pentru a proteja animalele, de ce ar fi bine ca oamenii sa renunte la produsele de origine animala?
– In primul rand, pentru sanatate. Ni s-a inoculat permanent ideea ca fara produsele de origine animala nu putem fi sanatosi, dar acestea sunt, de fapt, „cheia” celor mai multe boli. In plus, medicii sunt insuficient pregatiti in domeniul nutritiei. Un alt motiv pentru care ar fi bine sa se adopte un regim de viata vegan ar fi drepturile omului. Elvetianul Jean Ziegler, comisar ONU, a scris: „Agricultura mondiala ar putea sa hraneasca fara probleme 12 miliarde de oameni. Acest lucru inseamna ca un copil care moare astazi de foame este, de fapt, asasinat!”. Si, nu in ultimul rand, veganismul este o solutie pentru protejarea climei si a mediului – conform unui studiu efectuat de Institutul World Watch, consumul de carne, lapte si oua este raspunzator pentru cel putin 51% din emisia mondiala de gaze cu efect de sera!

– Care sunt ideile preconcepute cel mai des intalnite de care te-ai lovit?
– Sunt, din pacate, multe idei preconcepute. De cele mai multe ori am fost „prevenita” de carentele si de problemele masive de sanatate ce ma asteapta. Toate aceste prevestiri nu s-au implinit. Din contra, am reusit sa ating o stare de sanatate pe care nu am cunoscut-o niciodata. Din fericire, cei mai multi din jur au vazut, datorita experientei mele, ca toate aceste „teorii” nu stau „in picioare”, si, cu timpul, macar periodic, au trecut la un regim vegan.

„Un produs in starea lui naturala are o valoare nutritiva mult mai mare”
– Cum arata meniul unei zile obisnuite pentru tine atat vara, cat si iarna?
– Consider ca este important sa mananc des fructele, legumele si plantele din flora spontana in starea lor naturala. Pentru ca locuiesc in Belgia, am avantajul unor ierni mai blande, astfel incat nu este o problema sa gasesc plante din flora spontana aproape tot timpul. Asa a aratat, de exemplu, meniul meu de Craciun in 2012: am adunat plante din gradina, printre care s-au numarat flori, ceapa si usturoi verde, care impreuna cu avocado si masline fac din orice masa un adevarat festin.

– De ce este bine sa mancam hrana vie, nepreparata termic?
– Cercetarile profesorului Werner Kollath si experienta practica a doctorului Maximilian Oskar Bircher-Benner au demonstrat ca un produs integral, in starea lui naturala, are intotdeauna o valoare nutritiva mult mai mare in comparatie cu acelasi produs preparat.

– Se spune ca viata de vegan este scumpa, pentru ca la noi fructele si legumele proaspete costa mai mult decat alimentele procesate. Ce parere ai?
– Nu este adevarat. Mai ales in Romania, fructele si legumele cumparate de la piata sau direct de la producator sunt mai ieftine si au o valoare nutritiva mai mare decat cele din marile magazine. Mama Natura ne pune la indemana, gratuit, toate plantele din flora spontana, care sunt cel mai valoros si mai important aliment.

– Cum ti se pare alimentatia romanilor?
– Daca romanii ar manca asa cum au mancat strabunii lor, nu ar avea atatea probleme de sanatate. Sa nu uitam ca, traditional, in Romania zilele de post prevazute in calendarul ortodox – deci zile cu regim vegan – se intind pe aproximativ jumatate de an. In plus, asa cum sublinia parintele Galeriu, zilele de post erau inainte lunea, miercurea si vinerea. Taranul roman a reusit sa supravietuiasca mii de ani fara supermarketuri, a stiut sa-si conserve mediul de viata, sa traiasca in armonie perfecta cu natura si a facut dintotdeauna agricultura, producand suficienta mancare pentru familie si animale. Astazi, in Romania, obiceiurile alimentare s-au schimbat foarte mult, fapt oglindit in starea actuala a sanatatii poporului.

„Am convingerea ca tot mai multi vor descoperi ca alimentatia este cheia sanatatii“

– Ce sfaturi ai pentru mamicile care vor sa le ofere copiilor lor o alimentatie sanatoasa? Poti fi vegan la orice varsta?
– Da, dar trebuie sa se consume alimente de foarte buna calitate. Tot ceea ce putem produce cu propriile maini este superior oricarui produs cumparat.

– Cum vezi alimentatia viitorului, spre ce ne indreptam?
– Este paradoxal, dar tocmai omul, care crede ca este deasupra tuturor fiintelor si care considera ca stie tot, nu cunoaste nici macar care este hrana adecvata propriei specii. Modul de alimentatie actual este de-a dreptul catastrofal. Totusi, am convingerea ca tot mai multi vor descoperi ca alimentatia este cheia sanatatii.

„In Belgia am avantajul unor ierni mai blande, astfel ca gasesc plante din flora spontana aproape tot timpul. Asa a aratat meniul meu de Craciun: am adunat plante din gradina, printre care s-au numarat flori, ceapa si usturoi verde, care impreuna cu avocado si masline fac din orice masa un adevarat festin“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *