Van Rompuy: Gazul de sist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE

Van Rompuy: Gazul de ?ist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE
Van Rompuy: Gazul de sist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE
Van Rompuy: Gazul de sist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE

Statele membre UE trebuie sa dezvolte metode sigure si sustenabile de a exploata resurse energetice conventionale sau neconventionale, cum ar fi gazul de sist, care ar putea deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE, daca vor opta pentru acest lucru, a declarat miercuri presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Dupa incheierea summitului UE dedicat problemelor din energie, Van Rompuy a afirmat ca unul dintre punctele asupra caruia au convenit sefii de stat si de guvern este diversificarea surselor, care sa garanteze ca nicio tara nu se bazeaza pe o unica sursa de energie sau o singura ruta de furnizare.

‘Se poate face atat de mult in domeniul energiilor regenerabile, inclusiv in termeni de locuri de munca. De asemenea, tarile pot sa dezvolte cai sigure si sustenabile de a exploata resursele conventionale si neconventionale. Da, asta include gazul de sist, care ar putea deveni parte a mixului energetic pentru unele state membre, poate mai putin pentru altele. Depinde, bineinteles, de fiecare tara, sa decida asupra mixului sau energetic’, a spus presedintele Consiliului European.

Franta este unul dintre statele care refuza exploatarea gazului de sist pe teritoriul sau, iar presedintele francez François Hollande a fost categoric in acest sens dupa incheierea summitului. ‘Nu putem insa sa-i impiedicam pe altii sa exploateze gazul de sist, dupa cum nu-i putem impiedica nici sa recurga la energia nucleara’, a spus Hollande.

‘Alegerea mixului energetic este de competenta statelor’, mentioneaza in acest sens concluziile summitului.

De asemenea, a precizat Herman van Rompuy, liderii UE au convenit asupra necesitatii de a se coordona mai bine asupra deciziilor energetice nationale majore cu impact asupra altor tari.

In ceea ce priveste finantarea construirii de infrastructuri pentru energie, capitol bugetar diminuat la Consiliul European din februarie in care s-a convenit asupra bugetului multianual al UE, presedintele Van Rompuy a spus ca ‘concluziile prevad sa se recurga pe larg la fondurile private’. La randul sau, presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a spus ca si Banca Europeana de Investitii (BEI) ar putea fi o sursa de finantare pentru astfel de proiecte de infrastructuri, ca si fondurile regionale.

Conform estimarii presedintelui Consiliului European, UE va avea nevoie de 1.000 de miliarde de investitii in dezvoltarea si interconectarea retelelor pana in 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *