Namolul de epurare – o sansa pentru agricultura si o problema complexa de mediu

Nămolul de epurare – o şansă pentru agricultură şi o problemă complexă de mediu
Namolul de epurare – o sansa pentru agricultura si o problema complexa de mediu
Namolul de epurare – o sansa pentru agricultura si o problema complexa de mediu

In cadrul proiectului mai amplu „Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Arad”, Compania de Apa a organizat ieri o conferinta de dezbatere si de informare avand ca tema posibilitatile actuale si previziunile pentru viitor privitoare la namolul rezultat in urma epurarii apelor reziduale menajere. Conferinta a fost moderata de Dalia Bociort, sefa biroului de calitate a mediului inconjurator din institutia organizatoare. Au participat specia­listi in domeniu ai Companiei de Apa Arad (inclusiv sefa statiei de epurare a municipiului), specialisti ai directiilor de sanatate publica si de mediu, din domeniul cercetarii pedologice si agro­nomice, producatori agricoli. A fost prezent, de asemenea, un re­pre­zentant al Companiei de Apa AquaTim din Timisoara.
S-a facut o prezentare amanun­tita a proceselor de epurare a apelor uzate menajere si care au ca rezultat namolul de epurare, precum si eta­pele tratarii acestuia pentru a-l face compatibil cu folosirea ca ingrasa­mant complementar in agricultura. Specialistii prezenti au subliniat si au accentuat ca directivele unionale europene categorisesc namolul de epurare ca deseu si impun tratarea aces­­tuia drept deseu, ceea ce presupune norme stricte de prelucrare, depozitare si eventuala valorificare a acestuia.

Specialistii Companiei de Apa Arad au aratat ca cercetarile proprii si ale altora au avut ca rezultat aflarea de proprietati ale namolului compatibile cu utilizarea in agricultura ca ingrasamant natural complementar. CAA are incheiate cu trei producatori agricoli contracte de livrare si de aplicare a tratamentelor cu namol de epurare. Cei trei producatori, dealtfel prezenti la conferinta, au relatat ca suprafetele tratate cu namol de epurare au generat intr-adevar productii mai mari si ca viabilitatea tratamentului s-a vazut inca din faza de vegetatie timpurie, plantele fiind mai viguroase decat cele de pe suprafetele netratate. Nici unul dintre cei trei producatori n-a semnalat efecte secundare nedorite pe suprafetele tratate.
Data fiind aceasta realitate, CAA a anuntat ca va intensifica actiunile de informare a agricultorilor in pri­vinta acestui ingrasamant complementar. S-a specificat totusi ca apli­- carea tratamentelor cu namol de epurare nu exclude, nu inlocuieste nici un alt ingrasamant, ci potenteaza valoarea solurilor nisipoase si argi­loase – cele la care tratamentul se preteaza cel mai bine.

Compania de Apa a anuntat ca absolut toate demersurile si operatiunile pentru aplicarea acestui tratament pe terenuri agricole revin in sarcina Companiei, de la obtinerea avizelor si studierea compatibilitatii solurilor pana la transportarea ingrasamantului, imprastierea acestuia, supravegherea reactiei cultu­-rilor si reactualizarea studiului pedo­- logic dupa un ciclu agricol.

Reprezentantul Companiei AquaTim i-a felicitat pe specialistii aradeni pentru identificarea acestei posibi­litati si si-a manifestat regretul ca in Timis procedeul este aproape imposibil, date fiind prezenta unui numar mare de societati de crestere a animalelor care produc mari cantitati de ingrasamant natural, si compozitia diferita a solurilor. El a informat ca Timisul preconizeaza reducerea acestui deseu fie prin incinerare in instalatii de producere a energiei termice sau electrice, fie in instalatii de fermentare care sa produca biogaz.

Toti cei prezenti au cazut de acord ca marii generatori de ape uzate sunt orasele si ca reciclarea acestor ape reziduale genereaza la randul sau un alt reziduu – namolul. Concluzia finala a fost aceea ca este dificil sa se identifice solutii la nivele locale, cel mai indicat fiind sa se rezolve problema la nivele zonale, regionale, respectiv trei sau patru judete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *