Nimic nou din Amazonia ?

Marile lanturi de magazine din Marea Britanie sunt pe cale de a distruge jungla amazoniana deoarece utilizeaza produse obtinute de la firmele braziliene care si-au extins suprafata prin defrisari ilegale.
teren agricol din Mato Grosso
Aceasta este concluzia unui raport facut de Greenpeace dupa 3 ani de investigatii, raport care nominalizeaza companii precum: Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrison, Marks & Spencer printre zecile de firme renumite care obtin profit de pe urma produselor procesate in fermele braziliene, respectiv, carne de vita (ingredient de baza in celebrele placinte englezesti cu carne tocata), conserve de carne si produse semi-preparate. Investigatiile facute de Greenpeace au descoperit si alte firme cunoscute care au beneficiat de pe urma activitatii fermelor braziliene; companiile Nike, Adidas, Timberland si Clarks Shoes sunt printre cele care folosesc piele naturala obtinuta prin intermediul activitatii acelorasi ferme.

Greenpeace si-a exprimat dorinta ca marile companii sa refuze achizitionarea de produse provenite de la fermele acuzate de defrisari ilegale. Organizatia ecologista mai doreste ca opinia publica sa „forteze” supermarketurile identificate sa renunte la produsele respective. Iata declaratia unui activist Greenpeace, Sarah Shoraka: ” E adevarat ca pantofii, gentile si produsele semi-preparate nu par sa aiba nicio legatura cu distrugerea padurii tropicale si cu schimbarile climatice, dar noi am gasit dovezi extrem de concludente. Companiile britanice contribuie la distrugerea padurii amazoniene cumparand carne de vita si produse din piele de la furnizorii brazilieni; aceste produse ajung in cele din urma pe rafturile magazinelor de la noi.”

Activitatile legate de cresterea animalelor reprezinta cauza principala a defrisarilor si reprezinta un adevarat dezastru ecologic din perspectiva luptei impotriva schimbarilor climatice. Deja se estimeaza ca defrisarea padurilor tropicale pentru a face loc agriculturii va produce 17% din totalul emisiilor gazelor cu efect de sera, mai mult decat emanatiile rezultate de pe urma sistemului de transport din intreaga lume. Interesant este ca multe dintre companiile mentionate in raportul Greenpeace promoveaza prin diverse actiuni reducerea acestor emisii.

Raportul Greenpeace a fost intocmit pe baza studierii mai multor documente guvernamentale, rapoarte ale diverselor companii si date comerciale din Brazilia, China, Vietnam, SUA si Europa, pentru a stabili traseul carnii, pieilor si ingredientelor cosmetice produse pe baza materiei prime oferite de firmele braziliene. Activistii Greenpeace au folosit imagini din satelit, au facut investigatii sub acoperire pentru a evalua rata de defrisare a suprafetelor de padure din regiunile Para si Mato Grosso. Fermele mari sunt considerate responsabile pentru 80% din defrisarile facute in aceste regiuni in conditiile in care efectivul de bovine a crescut in zona respectiva cu mai bine de 50% din 1995.

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *