Nita „nu are o viziune prea clara” in privinta energiei verzi, afirma reprezentantii unei asociatii

Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila
Nita "nu are o viziune prea clara" in privinta energiei verzi, afirma reprezentantii unei asociatii
Nita „nu are o viziune prea clara” in privinta energiei verzi, afirma reprezentantii unei asociatii

Ministrul Energiei, Constantin Nita, nu are „o viziune prea clara” privind energia regenerabila, fiind un „fan al carbunelui”, dar scaderea sprijinului acordat de stat energiilor verzi ar putea cauza anul viitor o majorare cu 20% a pretului energiei, afirma presedintele SunE, Nicolae Olariu.

„Ce se va intampla cu costul real al energiei? Pentru ca de la anul trebuie sa internalizam costurile de mediu, iar costurile pe carbune ar putea cauza o crestere cu 20% a pretului energiei. Ce vom face, vom da subventii sau vom cauta solutii? (…) Nita colaboreaza acum mai putin cu regenerabilele, el este un fan al carbunelui. El nu are o viziune prea clara”, a afirmat Olariu intr-o conferinta de presa.

Asociatia Patronla Surse Noi de Energie – SunE este formata din 40 de antreprenori si reprezentanti ai asociatiilor antreprenoriale din industrie, comert si servicii din sectorul energiei regenerabile.

Nita afirma, la inceputul anului, ca reducerea sprijinului acordat energiei verzi are ca scop reducerea valorii facturilor la electricitate.

Potrivit lui Olariu, statul ar trebui sa incurajeze initiativele individuale de productie a energiei electrice, care ar putea fi o solutie si in cazul celor 90.000 de locuinte aflate inca fara electricitate.

„Daca subventiile pentru energia regenerabila nu se vor aplica optim, sectorul va cadea puternic. (…) In zonele rurale este deficit de energie pentru ca infrastructura de distributie este insuficienta. Dar, din pacate, din cauza ca distribuitorii de energie sunt privatizati, nu vor reabilita retelele cu echipamente romanesti, pentru ca ei nu mai cumpara un cablu din Romania, ci doar din tarile lor”, a adaugat Olariu.

Statul sprijina productia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotarat insa, in luna iunie, sa reduca sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru productia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticata de companii si de asociatiile producatorilor de energie verde.

„Unii guvernanti spun sa inchidem energia verde si sa sustinem carbunele. Poate fi o solutie, dar avem angajamente fata de Comisia Europeana. Este fals ca ne-am indeplinit tinta de 24%. Acum cred ca avem 10%”, a afirmat vicepresedintele SunE, Dan Teodoreanu, prezent in conferinta.

Totodata, ar putea fi instalate panouri fotovoltaice si pe terenurile neutilizate din agricultura, estimate la circa 500.000 de hectare, pe terenurile contaminate sau pe cele care apartin unor exploatari miniere de suprafata care sunt inchise, precum si la depozitele de gonoi dezafectate, potrivit reprezentantilor SunE.

In prezent, in Romania exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de peste 410 MW. Proiectele de energie eoliana aflate in exploatare depasesec 2.100 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *