Norvegia inaugureaza prima centrala osmotica

Dupa ce au folosit vantul, soarele, curentii si mareele, oamenii de stiinta vor acum sa valorifice un alt fenomen al naturii: presiunea creata in momentul in care apa dulce se deplaseaza spre apa sarata si se intalneste cu aceasta, care poate produce energie regenerabila.centrala osmotica

In acest sens, Norvegia va inaugura marti, 24 noiembrie, pe malurile Fiordului Oslo, primul prototip de centrala osmotica din lume, un proiect la scara redusa, dar care reprezinta o noua etapa in producerea de energie curata.

„Este o forma de energie regenerabila care, spre deosebire de cea solara sau cea eoliana, produce un volum de electricitate previzibil si stabil, oricare ar fi starea vremii”, a explicat Erik Skilhagen, responsabil cu acest proiect al companiei norvegiene Statkraft, specializata in energiile regenerabile.

Daca doua mase de apa, una dulce, cealalta sarata, separate de o membrana fina ce blocheaza sarea, dar care lasa apa sa treaca, sunt puse in contact, prima dintre ele, fiind mai putin concentrata, se va deplasa catre cea de-a doua.

Acest proces de deplasare genereaza o suprapresiune asupra masei de apa sarata care, daca este canalizata spre o turbina, poate sa produca electricitate.

Amplasat intre zidurile unei foste uzine de clor de la Hurum, la 60 km sud de capitala Oslo, prototipul Statkraft va avea o putere de 2, pana la 4 kilowati (kW), de ajuns cat sa asigure nevoile de electricitate ale unei gospodarii.

„Pentru moment, este important sa testam si sa validam tehnologia, nu sa producem mult”, a tinut sa precizeze Skilhagen, citat de AFP.

Totusi, Statkraft spera ca, incepand cu 2015, sa poata pune in functiune o centrala care sa produca electricitate la scara comerciala si care sa aiba o putere de 25 de megawati (MW), pentru a alimenta cu energie electrica 10.000 de gospodarii.

Apa utilizata in astfel de centrale trebuie prefiltrata inainte de utilizare, pentru a se putea evita colmatarea membranei si pentru a asigura un transfer de apa optimal.

Compania norvegiana estimeaza ca energia osmotica reprezinta un potential mondial anual de 1.700 terawati pe ora (TWh). In prezent, Statkraft urmareste sa creeze membrane care sa aiba o mai mare eficienta energetica.

La Hurum, cu cei 2.000 m2 de membrana spiralata, grupul poate recupera doar 3 wati la fiecare metru patrat. Pentru ca tehnologia sa fie rentabila, cifra ar trebui sa treaca la 5 wati pe metru patrat.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *