Noul ministru al Mediului, un ecologist recunoscut

Noul ministru al Mediului, dusman declarat al proiectului Rosia Montana

Korodi Attila, investit ieri la sefia Ministerului Mediului, are un proces pe rol cu Rosia Montana Gold Corporation n surse politice sustin ca maghiarul a acceptat portofoliul doar dupa ce i s-a garantat ca nu vor exista presiuni privind autorizarea proiectului minier

Deputatul UDMR Korodi Attila a fost nominalizat ieri sa ocupe portofoliul Mediului dupa demisia colegului sau Laszlo Borbely. Korodi a fost, din 2004 pina in 2007, secretar de stat responsabil de integrarea europeana in Ministerul Mediului. In aprilie 2007, odata cu remanierea guvernului Tariceanu, el a preluat portofoliul ministerului. S-a remarcat drept un opozant al proiectului minier de la Rosia Montana, fiind autorul deciziei de suspendare a procedurii de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, dupa ce o instanta din Romania a anulat certificatul de urbanism obtinut anterior de companie. Pentru aceasta decizie, Korodi a fost dat in judecata de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), procesul fiind inca in desfasurare, chiar daca reprezentantii companiei au obtinut, intre timp, reluarea procedurii. De curind, insa, RMGC a ajuns intr-o situatie aparent similara, fiindu-i anulate o serie de acte pe baza carora au fost obtinute mai multe documente necesare demararii proiectului.
Odata cu revenirea la Mediu, Korodi ar putea sa ia o decizie similara celei din 2008, atunci cind a blocat procedura de evaluare. De altfel, mai multe surse politice au declarat, anterior desemnarii lui Korodi, ca acesta a acceptat nominalizarea pentru portofoliul Mediului, insa a pus conditia sa nu existe presiuni asupra sa in ceea ce priveste autorizarea proiectului minier din Apuseni.

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) ar urma sa ia, in lunile urmatoare, decizii importante si in alte chestiuni importante si controversate precum exploatarea gazelor de sist, insa este putin probabil ca gigantul petrolier american Chevron, cu interese in aceasta chestiune, sa ajunga sa aplice pentru avizele de mediu pentru exploatari pina la alegerile generale, atunci cind, cel mai probabil, mandatul lui Korodi la Mediu in actualul guvern se va termina.
Korodi ajunge din nou la Mediu dupa ce Laszlo Borbely a demisionat, joia trecuta, din functia de ministru, dupa ce procurorii DNA au declansat procedurile de obtinere a avizului Parlamentului pentru a incepe urmarirea sa penala.

Aviz amatorilor:

Deranjata de bataia clopotelor, o femeie cere daune de la preot

O femeie din Mihalt (Alba) ii cere unui preot daune morale in valoare de 150.000 de lei pentru starea de disconfort pe care i-o creeaza cimitirul din apropierea locuintei sale si slujbele de inmormintare. De asemenea, ea cere si daune materiale de peste 25.000 de lei pentru ca, din cauza amplasarii cimitirului in imediata vecinatate, a scazut valoarea imobiliara a proprietatii sale. Potrivit instantei, reclamanta a platit pentru aceasta actiune o taxa de timbru in valoare de peste 6.000 de lei.
Femeia care a introdus plingerea, Ana Rus, a declarat ieri ca este deranjata atit de cimitirul care este amenajat prea aproape de locuinta sa, cit si de zgomotul foarte puternic creat in momentul in care este tras clopotul de la biserica. La rindul sau, preotul reclamat, Petru Stinea, a precizat ca biserica sa este singurul lacas din Alba care are un cimitir cu toate autorizatiile necesare. „Ne-au reprosat ca-i deranjeaza clopotele, ca-i deranjeaza biserica, ca-i deranjeaza cimitirul, practic ii deranjeaza prezenta noastra, de trei ani am construit aici biserica. Probabil ar trebui sa ne oprim si sa raminem la acea solutie, ca si clericii musulmani, din turn sa strigam ca are loc slujba, sa vina lumea la slujba, cind moare cineva si cind e furtuna, nu mai tragem clopotele, sa facem rost de un arc si cu sageti si sa tragem in sus, ca si stramosii nostri daci, si norii se vor duce”, a spus Stinea. Preotul a adaugat ca vecinii care l-au reclamat ii adreseaza injurii si amenintari atunci cind este slujba si sint trase clopotele.
In urma cu citiva ani, aceeasi femeie l-a mai dat in judecata pe preotul greco-catolic din Mihalt, iar atunci Judecatoria Alba Iulia a decis sa il oblige pe preot sa nu mai inhumeze in cimitirul respectiv. Preotul a obtinut apoi o serie de autorizatii si avize prin care cimitirul a fost autorizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *