Obiceiuri de pe vremea bunicii acum solutii eco

Obiceiuri de pe vremea bunicii acum solutii eco
Obiceiuri de pe vremea bunicii acum solutii eco
Obiceiuri de pe vremea bunicii acum solutii eco

Noul curent “verde” care ia din ce in ce mai mare amploare in ultimii ani are si o latura amuzanta: multe dintre lucrurile despre care se vorbeste nu sunt de loc noi. Multe solutii eco erau chestii obisnuite pentru bunicii si stra-bunicii nostri.

Iata o lista cu cele mai interesante si simplu de preluat obiceiuri menajere din batrani.

1. Usuca-ti asternuturile si prosoapele pe sfoara
Fa-ti un bine si dormi in fiecare noapte cu fete de perna si asternuturi improspatate prin expunerea la soare si vant; soarele si vantul dezinfecteaza si elimina petele. Plus de asta, faci si economie de energie – tinand cont ca uscatoarele de rufe consuma circa 6% din energia unei gospodarii.

2. Fa-ti un butoi pentru apa de ploaie
Cumpara un butoi de ploaie cu un design frumos de la magazinul de home&deco sau foloseste un butoi mai vechi. Vei reduce cantitatea de apa care cade pe proprietatea ta cauzand eroziuni si imprastiind pesticide, ulei si alte toxine. Plus ca poti folosi apa pentru a uda plantele si faci astfel o economie la factura de apa! Super-eco, da? ID-100169151

3. Reinventeaza camara pentru legume
Nu trebuie neaparat sa ai pivnita sau beci special ca sa iti faci provizii de legume si fructe proaspete in timpul recoltei (cand preturile sunt mici), pe care sa le depozitezi si sa le folosesti treptat de-a lungul iernii. Ai nevoie doar de un loc rece, intunecat, care nu va ingheta peste iarna; acest loc poate fi sub niste scari, intr-un colt al demisolului, al garajului sau al atelierului.
Pune legume si fructe curate si uscate – morcovi, sfecla, cartofi si dovleac – intr-o lada impreuna cu rumegus, nisip sau paie. Ai nevoie de o aerisire buna a legumelor si o umiditate relativ ridicata. Indeparteaza rapid legumele stricate si pastreaza merele separat.

4. Foloseste pentru incalzire si un aragaz cu lemne
Aragazul cu lemne este mult mai eficient decat semineul sau soba cu lemne si nu produce aproape deloc fum si cenusa. Este usor de instalat in aproape orice locatie si nu are nevoie de un horn de fum. Foloseste foarte putina electricitate (pentru ventilatoare si controalele electrice) si arde lent bucati de lemn, rumegus reciclat si comprimat – care altfel ar fi aruncat de catre fabricile de lemn.

5. Redescopera bicarbonatul de sodiu
Oamenii obisnuiau sa foloseasca la curatenie si imbaiat bicarbonat de sodiu slab-concentrat inca pe de vremea egiptenilor. Este foarte bun pentru spalarea si eliminarea mirosurilor de pe suprafete, se poate folosi pentru tigla, pentru maini si chiar pentru jucarii. Este de asemenea foarte ieftin si usor de gasit.

6. Invinge moliile cu ierburi aromatice
Pentru a-ti proteja tesaturile utilizeaza rumegus de cedru sau un tifon umplut cu cuisoare, rozmarin, eucalipt, lavanda, scortisoara, frunze de dafin sau alte plante medicinale. Puloverele tale preferate, sertarele si dulapurile vor fi proaspete si curate, si vei evita naftalina, care contine un pesticid asociat cu cataracta, boli de ficat sau neurologice. Nu mai zic ca naftalina este urat mirositoare pur si simplu.ID-100173033

7. Foloseste prosoape de sters pentru vase
Redu la maxim folosirea prosoapelor de hartie de unica folosinta si distreaza-te gasind prosoape vintage pentru stersul vaselor. Poti chiar sa ai seturi separate pentru fiecare anotimp sau pentru sarbatori. Vei adauga o pata de culoare in bucataria ta si la mesele in familie.

Ai si alte sfaturi de pe vremea celor batrani care s-ar potrivi perfect cu curentul actual eco / green? Lasa-ne un comentariu, abia asteptam sa le auzim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *