Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ca Romania si alte state ar putea initia o retea regionala de monitorizare online a transferurilor internationale de deseuri, care ar permite urmarirea transporturilor, cantitatea pentru care s-a cerut acordul si momentul exact al valorificarii.
Attila Korodi a spus ca Romania este printre primele tari din Europa Centrala si de Est care are un sistem electronic privind transferurile internationale de deseuri, respectiv sistemul electronic pilot ELSYS, care faciliteaza schimbul digitalizat de date privind aceste activitati.
„Am prezentat deja solutia noastra Bulgariei si Ungariei si sunt perspective bune sa initiem o Retea Regionala in acest domeniu. O altfel de interconectare regionala ar simplifica intregul proces al transportului international de deseuri si ar da sansa tuturor autoritatilor competente din statele conectate la sistem sa monitorizeze mult mai bine aceste activitati. Suntem in faza in care notam fiecare observatie a statelor partenere pentru ca mai apoi sa incepem pilotarea sistemului”, a declarat ministrul Attila Korodi, care a participat, la Budapesta, la reuniunea bilaterala pe probleme de mediu si dezvoltare rurala, desfasurata in 5 septembrie, la Ministerul Dezvoltarii Rurale din Ungaria.
Delegatia Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice condusa de ministrul Attila Korodi a prezentat partii ungare sistemul electronic pilot ELSYS. Sistemul software si aplicatia web pilot au fost create de Romania in cadrul unui proiect in valoare de 1.198.926 euro, 50 la suta din costurile totale eligibile fiind suportate de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat de presa al MMSC transmis duminica agentiei MEDIAFAX.
Sistemul ELSYS reprezinta o solutie digitala la Regulamentul 1013/2006 privind inregistrarea datelor si instrumentarea notificarilor in cazul transferurilor internationale de deseuri. Practic, prin intermediul ELSYS, operatorii economici care vor sa transporte deseuri pentru valorificare in afara Romaniei sau din alte state in Romania, ori vor doar sa tranziteze tara noastra cu astfel de transporturi, vor putea sa introduca online informatiile necesare acestor activitati si sa obtina tot online acordul efectuarii transferului. Aplicatia reduce timpul alocat instrumentarii documentelor cu cel putin 20 la suta si permite notificarea si raportarea online prin utilizarea semnaturii electronice.
In acelasi timp, proiectul urmareste sa interconecteze toate autoritatile responsabile de transferul deseurilor care sa poata urmari in timp real nu doar ruta pe care se deplaseaza autovehiculul sau trenul, dar si istoricul notificarii: actele care au stat la baza emiterii acordului de transport, cantitatea pentru care s-a solicitat acordul, cantitatea care a fost introdusa in tara la momente diferite de timp, momentul exact al introducerii deseurilor in instalatia de valorificare. Totodata, sistemul permite vizualizarea in sistem GIS a rutei propuse de catre operatorul economic, dand posibilitatea autoritatii de mediu sau cea pentru situatii de urgenta, daca este cazul, sa o modifice interactiv in functie de constrangerile teritoriale.
ELSYS este un sistem similar cu cele create de tari precum Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria (EUDIN) si tarile nordice (TFS), fiind conceput pe bazele viitorului sistem unic european propus de Comisia Europeana, a precizat Ministerul Mediului.