ONG-urile au comemorat la Ministerul Mediului 10 ani de la accidentul cu cianuri de la Baia Mare

Mai multe organizatii ale societatii civile, alaturi de ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, au comemorat astazi 10 ani de la dezastrul ecologic de la Baia Mare, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la riscurile folosirii cianurii in exploatarile miniere.poluare cu cianuri

Astfel, participantii la manifestatie au depus un cosciug plin cu peste in fata sediului Ministerului Mediului si Padurilor, au aprins lumanari si au impartit coliva trecatorilor, potrivit unui comunicat transmis de Asociatia Salvati Delta si Dunarea.

Manifestantilor li s-a alaturat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, care a pastrat un moment de reculegere si si-a manifestat sustinerea pentru demersul societatii civile.

„Accidentul de la Baia Mare a avut loc din cauza neglijentei crase, iar responsabilii nu au platit nici pana acum. Avem obligatia sa protejam ecosistemul, iar ceea ce s-a intamplat acum 10 ani nu trebuie sa se mai repete. Nu avem voie sa uitam. In legatura cu Rosia Montana, ma voi intalni miercuri cu ONG-urile din acest domeniu, iar in scurt timp ma voi duce acolo. In acest an, una dintre prioritatile ministerului este sa le explicam cetatenilor ceea ce s-a intamplat la Baia Mare”, a declarat Borbely, citat in comunicat.

Accidentul cu cianuri din 30 ianuarie 2000, de la Baia Mare, este cunoscut ca „al doilea Cernobil”, din cauza impactului devastator pe care l-a avut asupra mediului. Pe 30 ianuarie 2000, digul iazului de decantare de la mina Aurul (detinuta de compania australiana Esmeralda) s-a rupt si aproximativ 100.000 de metri cubi de apa cu cianura si metale grele au ajuns in Sasar, apoi in Tisa si in Dunare.

Bazinul Tisei era considerat ca fiind unul dintre cele mai curate din Europa, adapostind cel putin 20 de specii protejate de peste. In urma accidentului, mii de tone de peste au murit in Romania si Ungaria, alte pasari si mamifere au murit mancand peste otravit, iar terenurile si fantanile localnicilor din apropierea iazului au fost otravite.

La patru saptamani de la accident, urme de cianura au fost identificate si in Delta Dunarii. Conform estimarilor oficiale, au fost necesari cinci ani pentru repopularea cu peste a raurilor afectate. Vor fi necesari inca 10 ani pentru refacerea totala a florei si faunei.

„Acest accident care a avut loc in nord-vestul Romaniei a fost avut un impact atat de mare asupra mediului, incat urme de cianura au fost gasite in Delta Dunarii, la 2.000 de kilometri distanta. Nu vrem pesti otraviti in Delta!”, a spus Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

La momentul cand a avut loc accidentul din Baia Mare nu a fost aplicata nicio sanctiune penala sau contraventionala companiei Aurul. In schimb, statul roman are de platit statului maghiar peste 100 milioane dolari despagubiri pentru daunele ecologice provocate de accidentul cu cianuri.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *