ONU cere fixarea pretului la petrol la o valoare „corecta”

O scumpire brusca a petrolului ar arunca din nou in criza multe tari

G20, grupul celor mai puternice economii ale lumii, ar trebui sa negocieze cu OPEC un pret de referinta „corect” al petrolului si sa limiteze variatiile intr-un anumit interval, conform unui raport al ONU, citat de Bloomberg.

G20 trebuie „sa actioneze decisiv pentru a controla volatilitatea preturilor pentru petrol si alimente”, se arata in raportul anual pentru Asia si Pacific, realizat de Comisia Economica si Sociala a ONU (UNESCAP). Pretul petrolului a crescut in anul 2010 cu 36%, pe seama revoltelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord si a temerilor privind rezervele insuficiente de petrol.
Astfel, ONU reco-manda G20, in calitate de grup de state cu rol major in coor-donarea politicilor economice globale, sa discute cu OPEC o modalitate de restrictionare a fluctuatiilor de pe piata energetica.

Totodata, G20, din care fac parte 19 tari, la care se adauga Uniunea Europeana, trebuie sa decida asupra unui set de reguli care sa guverneze pietele de materii prime astfel incat sa fie eliminate speculatiile care determina cresterea in lant a preturilor pentru alimente de larg consum, se arata in raportul ONU. In caz contrar, costurile mari pentru energie si alimente vor avea un impact major asupra dinamicii economiilor din Asia, deoarece „tarile aflate in curs de dezvoltare sunt cele mai vulnerabile la cresterile de pret pentru petrol. Acestea se bazeaza pe industrii dependente de energie si sunt nevoite sa importe cantitati considerabile de petrol”.

Potrivit ONU, cresterea necontrolata a preturilor pentru petrol si alimente ameninta sa accentueze nivelul saraciei in Asia, cele mai afectate tari fiind India si Bangladesh, dar si alte state dependente de importurile de petrol, precum Malaiezia, Filipine si Thailanda.

Numarul total de persoane care ar putea ajunge in pragul saraciei in 2011 se ridica la 42 de milioane de persoane, pe langa cele 19 milioane care au fost deja afectate in 2010, se mai arata in raport.

Titeiul se tranzactiona ieri pe bursa de la Singapore la peste 108 dolari pe barili si pe bursa din New York la 109 dolari pe barili. UNESCAP estimeaza ca in ipoteza in care pretul petrolului va sari in acest an de 130 dolari pe baril, iar preturile alimentelor se vor dubla, economiile statelor Asiei de Sud-Est ar putea scadea cu cel putin 0,47%.

„Cresterea preturilor are efecte devastatoare asupra saraciei”, se mai arata in raport, in conditiile in care peste 950 de milioane de persoane din Asia traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi.

Un alt risc major adus in atentie de UNESCAP se refera la fluctuatiile de capital din Asia de Sud-Est, fluctuatii care pot crea crize in economiile emergente din regiune. In pofida faptului ca guvernele din regiune si-au alcatuit rezerve masive de valuta pentru a se asigura impotriva acestor fluctuatii, statele in curs de dezvoltare ar putea intra in orice moment in criza, mai arata raportul ONU. In consecinta, ca o completare a masurii de control a capitalului, regiunea ar trebui sa genereze pe termen mediu un consum constant si sa satisfaca cererea de investitii pentru a putea sustine dinamismul economiei si pentru a reduce saracia. Economia Chinei ar putea creste in acest an cu 9,5%, iar cele ale Indiei si Indoneziei cu 8,7%, respectiv 6,5%, raportul ONU atragand atentia ca inflatia reprezinta un risc major pentru Asia, unde statele tin cu greu in frau nivelul acesteia, fapt care creeaza un cerc vicios, in care economiile continua sa creasca concomitent cu majorarea dobanzilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *