Organizatii Internationale: Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC)

Organizatii Internationale: Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC)
Organizatii Internationale: Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC)
Organizatii Internationale: Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC)

In 1992, a fost adoptata Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC), ca raspuns la problema incalzirii globale.

Cinci ani mai tarziu, a fost adoptat Protocolul de la Kyoto, care consolideaza Conventia, prin stabilirea cerintelor in ce priveste reducerea emisiilor, din punct de vedere legal, pentru 37 de tari industrializate. Scopul ultim al ambelor tratate este stabilizarea concentratiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera la un nivel care sa previna o interventie umana periculoasa in sistemul climatic. Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice activeaza pentru atingerea acestor scopuri.

Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice a intrat in vigoare la 21 martie 1994. In prezent, apartenenta la conventie este aproape universala. Cele 195 de state care au ratificat Conventia se numesc Parti.

In 1996, guvernele s-au decis sa accepte oferta guvernului german de a stabili sediul secretariatului in orasul german Bonn. La conducerea organizatiei internationale se afla Secretarul executiv, pozitie ocupata, de la 17 mai 2010, de Christiana Figueres, diplomat din Costa Rica. Activitatea desfasurata de personalul Secretariatului UNFCCC are loc sub ghidajul celor 195 membri, care au ratificat Conventia si al celor 192 din Protocol. Aproximativ 500 de persoane lucreaza, in prezent, in cadrul UNFCCC, provenind din peste 100 de tari si reprezentand un amestec de culturi si pregatiri profesionale.


In primii ani de la infiintare, principala responsabilitate a secretariatului a fost sustinerea negocierilor interguvernamentale privind schimbarile climatice. In plus, in prezent, institutia ofera sustinere organismelor autoconstituite, care deservesc procesul.

Intrarea in vigoare a Protocolului de la Kyoto, din 2005, a determinat o crestere a expertizei tehnice in interiorul Secretariatului. O mare parte a activitatii include analize si evaluari asupra informatiilor privind schimbarile climatice si a datelor raportate de partile implicate. Totodata, Secretariatul UNFCCC poate furniza oportunitati sectorului privat pentru angajarea in relatii de colaborare si parteneriate, conform valorilor si principiilor din Carta Natiunilor Unite si din Conventia Cadru privind Schimbarile Climatice, cat si in acord cu principiile recunoscute la nivel international in privinta drepturilor omului, anticoruptie, conditii de munca si mediu.

Anual, organizatia desfasoara intre doua si patru sesiuni de negociere. Cel mai important eveniment organizat sub egida UNFCCC este Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP), desfasurata concomitent cu Conferinta Partilor, care are rolul de reuniune a partilor implicate in Protocolul de la Kyoto (CMP). Evenimentul, gazduit de grupurile regionale, reprezinta cea mai mare conferinta anuala din cadrul ONU, reunind pana la 10.000 de persoane.

Statisticile celei mai recente Conferinte anuale, desfasurata in noiembrie 2013, la Varsovia, au evidentiat: 1.979 de intalniri, 170 de evenimente adiacente, 110 expozitii, 120 de conferinte de presa. Pe langa aceste evenimente, organizatia se implica intr-un numar semnificativ de intalniri si seminarii periodice.

Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice din 2014 (COP20 sau CMP 10) se va desfasura la Lima, Peru, intre 1 si 12 decembrie.

Pentru evitarea unei catastrofe climatice, reprezentantul Conventiei-Cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, Christiana Figueres, a solicitat, la inceputul anului 2014, principalelor institutii financiare sa-si tripleze investitiile in proiecte de energie regenerabila, care ar trebui sa ajunga la 1.000 de miliarde de dolari pe an. Investitiile in tehnologii curate, de aproximativ 300 miliarde de dolari anual, sunt considerate insuficiente, astfel ca liderul secretariatului UNFCCC a subliniat ca este necesara o triplare a investitiilor pentru urmatorii cinci sau zece ani, ideal pana in 2030.


Cu ocazia Summitului ONU privind Schimbarile Climatice, desfasurat la 23 septembrie 2014, la New York, liderul Secretariatului UNFCCC a subliniat asumarea reducerii drastice a emisiilor de dioxid de carbon in cele 100 de tari participante la eveniment. Ca urmare, zeci de guverne, companii, societatea civila si popoare indigene s-au angajat sa reduca la jumatate despaduririle pana in 2020, iar pana in 2030 sa le elimine in totalitate, concomitent cu furnizarea unei finantari de 1 miliard de dolari pentru tarile unde conservarea padurilor reprezinta o problema stringenta.

Romania transmite anual catre Secretariatul UNFCCC, Comisia Europeana si Agentia Europeana de Mediu, Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES), raport anual ce raspunde obligatiilor asumate de tara noastra ca Parte la Anexa B a Protocolului de la Kyoto, ca parte angajata in UNFCCC si ca Stat Membru al Uniunii Europene. Raportul este supus analizei si evaluarii anuale realizate de expertii Secretariatului Conventiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *