CE lanseaza un infringement impotriva Romaniei pentru ca nu isi protejeaza cetatenii de poluare

CE lanseaza un infringement impotriva Romaniei pentru ca nu isi protejeaza cetatenii de poluare
CE lanseaza un infringement impotriva Romaniei pentru ca nu isi protejeaza cetatenii de poluare

Comisia Europeana a lansat, joi, un infringement impotriva Romaniei, pe motiv ca aceasta nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine, precizand ca, potrivit rapoartelor, cetatenii din unele zone din Bucuresti, Brasov si Iasi sunt expusi continuu unor niveluri nesanatoase de poluare.

“Romania nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor si pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur”, se arata in comunicatul CE.

Comisia Europeana reaminteste, ca, in conformitate cu legislatia UE, statele membre au obligatia de a limita expunerea cetatenilor la particulele de acest tip. Potrivit ultimelor rapoarte din 2012, “cetatenii din anumite zone din Bucuresti, Brasov si Iasi au fost expusi in mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 inca din 2007”, avertizeaza Comisia, apreciind ca Romania nu a intreprins actiunile necesare inca din 2007 pentru protejarea sanatatii cetatenilor.

Din acest motiv, Executivul european solicita Romaniei sa ia masuri “rapide si eficiente” pentru ca perioada de neconformitate sa fie cat mai scurta posibil.

Actiunea lansata joi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar (infringement), urmeaza unei scrisori de punere in intarziere suplimentare transmisa in februarie 2013.

Comisia precizeza ca poate sesiza cazul Curtii de Justitie a UE, daca Romania nu actioneaza in sensul solicitat de Bruxelles.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,557FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente