Oua „stresate” din Polonia, distribuite in Romania cu cifra 1. Politia controleaza depozite de alimente

http://www.antena3.ro

Politia Capitalei si inspectorii Directii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) fac controale, joi dimineata, la cateva depozite de alimente din Capitala si judetul Dambovita.

Exista informatii ca o firma aduce ilegal oua marcate cu cifra 3 din Polonia, pe care aplica o stampila cu cifra 1 sau 2.

Ouale aduse ilegal in tara erau distribuite si supermaketuri si hipermarketuri.

Controalele au loc in spatiile 25, 27 si 31 din Piata 16 Februarie, precum si la un depozit din comuna Manastirea nr. 235, din judetul Dambovita, potrivit Politiei Capitalei.

Primele cercetari au aratat ca o firma aducea oua de categoria 3 din Polonia, dupa care le remarca in fals cu stampile contrafacute cu categoria 0, 1 sau 2. Ulterior societatea vindea ouale catre retele de hipermarketuri, dupa ce le trecea prin mai multe firme.

Oamenii au obtinut stampilele de la societati care au deja renume pe piata romaneasca si prezinta incredere in fata consumatorilor.

Cei care detin aceasta firma care plasa ouale respective pe piata sunt pasibili de amenzi foarte mari, risca sa le fie inchisa firma pe care o conduc si, mai mult decat atat, pot ajunge dupa gratii, pentru ca au pus sanatatea oamenilor in pericol, dar si pentru ca se fac vinovati de fals si uz de fals.

La actiune participa si politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

De la 1 ianuarie, ouale „stresate” merg in industria alimentara

Conform reglementarilor UE, s-a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2012, ouale de la gainile stresate sa nu se mai comercializeze, atat in Romania, cat si in celelalte state membre ale Uniunii Europene. S-a spus ca ouale marcate cu cifra trei vor fi trimise catre industrializare.

Ulterior, la inceputul acestui an, oul marcat 3 Ro, facut de cele mai stresate gaini, nu a disparut de pe rafturi. In schimb, gainile care raspund de producerea lui o duc tot mai bine. De gura Uniunii Europene, producatorii romani le-au marit spatiul in custile de marimea unei coli A4 si le-au creat si cateva conditii pentru un trai mai relaxat. Insa la raft, pe eticheta, au mai aparut cativa bani in plus.

In Romania sunt cinci milioane de gaini ouatoare, dintre care 25.000 isi vor continua viata stresanta pana in iunie, pentru ca unii crescatori nu au reusit sa le ofere confortul legal. Pana atunci, ouale stresate vor ajunge in industria alimentara.

200 de milioane de euro au investit producatorii de oua ca sa isi mai poata vinde marfa de la 1 ianuarie in magazine.

Cum „decodificam” mai usor ouale

Conform reglementarilor Uniunii Europene, in functie de modalitatea de crestere a pasarilor, toate produsele avicole au mentionate pe ele, o cifra de la zero la trei, care ne ofera informatii cu privire la calitatea produsului. Astfel, prima cifra a codului (0, 1, 2 sau 3) precizeaza calitatea oului, iar numarul urmatoreprezinta codul de producator.

Concret, ouale marcate cu cifra 3 sunt provin de la gaini crescute in sistem industrial gen baterie. Cele mai sanatoase sunt ouale cu cifra 0, adica cele ecologice, bio sau organice. Aceste oua sunt de la gaini crescute in aer liber, care nu sunt hranite cu furaje chimice, cu antibiotice sau hormoni.

Pasarile care produc ouale cu cifra 1 sunt si ele crescute liber, dar nu primesc numai hrana ecologica. Gainile din urmatoarea categorie, care fac oua cu cifra 2, cresc in hale si sunt hranite cu furaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *