Padurea Letea – zona Deltei Dunarii, cel mai exotic loc din Romania

Padurea Letea - zona Deltei Dunarii, cel mai exotic loc din Romania

Delta Dunarii este singurul loc din Europa unde cresc liane. Stejari seculari, pe trunchiurile carora lianele se infasoara ca niste serpi, dune de nisip si cai salbatici care zburda in voie. Aceasta e mica jungla a Deltei.

In plin noiembrie, padurea arata incredibil. Poate si pentru ca este bine ascunsa in inima Deltei, protejata de mii de hectare de stuf, canale incalcite si drumuri acoperite de nisip, Letea se numara printre putinele minuni ale naturii care au supravietuit invaziei lumii moderne. Este cea mai veche rezervatie naturala din tara noastra: padurea a primit acest statut inca din anul 1938. Ea incepe din nordul satului Letea si se intinde pe aproape 3.000 de hectare.

Calatorie pe drumul de apa si nisip
Letea e o padure de stejari brumarii, dar include si frasini, tei si plopi. „Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare”, explica ghidul nostru, agentul ecolog Florin Papadatu. De la Tulcea am plecat spre Sulina cu o nava rapida ce seamana mai mult cu o nava cosmica facuta de rusi prin anii „60.

Platesti 35 de lei, dar stai confortabil si ajungi in cel mai estic oras al tarii intr-o ora si jumatate. Pe faleza din Sulina ofertele de excursii spre Letea sunt pe toate gardurile, in vitrinele magazinelor sau ale pensiunilor.

Poti opta, in functie de vreme si timp, pentru o plimbare agale cu barca, daca vrei sa admiri in tihna nuferii pe canalul Cardon sau in golful Musura. Sau poti face o cursa mai rapida cu masina, dar pentru asta trebuie sa ai nervii tari: dupa stresul de pe cei 20 de kilometri de cratere dintre cartierul Prospect din Sulina si comuna C.A. Rosetti, te simti foarte fericit cand dai de drumurile de nisip din zona Letea. E o senzatie stranie, poate si datorita imaginii clasice a satelor cu drumuri pline de noroi. Aici totul este acoperit de nisip, ca in desert.

Sera tropicala
Padurea e inconjurata de un gard mai degraba simbolic. De la primii pasi, caii salbatici ridica atenti capetele, stau frumos la poza, apoi se pierd printre stejarii seculari. „Aici, asa e regula, orice cade, copac, creanga, ramane asa, neatins de nimeni, totul e natural. O caracteristica a peisajului este data de modul straniu in care s-au dezvoltat arborii din aceasta padure.

Trunchiurile lor sunt aplecate inspre apa, noduroase si contorsionate. Letea este supusa unui regim de ocrotire, pe considerentul existentei unor specii de plante rare, cum ar fi vita salbatica, liana, plante de origine mediteraneana, care dau padurii un caracter tropical. Liana atinge aici limita cea mai nordica de raspandire din Europa”, spune ghidul Papadatu.
Sub umbra stejarilor te simti ca intr-o sera. Lianele atarna ca in peisajele exotice, altele sunt infasurate pe copaci ca intr-un aranjament floral. Ajungem si la niste dune mari, cu nisip alb si fin, numai bun de facut plaja. Te simti fericit pe valul de nisip, printre stejarii enormi in jur, mangaiati de soarele prietenos de toamna.

Din loc in loc sunt amenajate popasuri, cu bancute de lemn, unde poti sa te opresti si sa-ti mai tragi putin sufletul. E si o fantana cu cumpana, cu apa buna, de izvor. La un alt stejar, cu o scorbura in care ar putea intra o casa, intalnim cinci turisti austrieci.
„E ceva fenomenal. Am fost si in amontele Dunarii, sus de tot, in Padurea Neagra, dar aici e mult mai spectaculos, probabil si datorita nisipului si lianelor. Este e o raritate mondiala”, spune Jan Mosler, un turist austriac incantat de faptul ca toti colegii lui au incaput in copac.

Fara gratar si manele
Agentii de turism si cei ecologi spun ca in Letea ajung mai multi turisti straini decat romani. „Genul de turist de masa, care vrea sa faca gratar si sa asculte manele la padure, nu are ce cauta aici, s-ar plictisi, e liniste”, spune ghidul.

Printre cai, vipere si vulturi rari
Padurea are si „locatari”, unii chiar periculosi, dar in general animalele se feresc din calea oamenilor. „Viperele ies la soare pe dunele de nisip, le place acolo. Nu am auzit insa de vreun necaz, sa fi muscat pe careva. Poate doar daca le zgandari, daca dai sa le calci, atunci te ataca, altfel nu. Erau povesti vechi pe vremuri, cand era si apa prin padure, ca stateau viperele de Letea prin copaci, se incordau si sareau arc in capul oamenilor, dar sunt doar legende de speriat copiii, ca sa nu plece si sa se rataceasca prin padure, nu ataca ele de capul lor”, povesteste Nicu Chiriac, un localnic din C.A. Rosetti.
O specie deosebita, aflata pe cale de disparitie, ce si-a gasit linistea in padurea minunata, este vulturul codalb. Un exemplar poate ajunge la o greutate de peste sase kilograme, cu o anvergura a aripilor de aproape 2,5 metri.

Caii din basme
Cu tinuta fastuoasa a animalului liber, cu privire semeata, ce parca te mustra pentru ca-l deranjezi la el acasa, calul salbatic e stapanul padurii. Acuzati de localnici pentru ca distrug padurea, caii sunt aparati de cercetatorii de la Institutul Delta Dunarii.

„Vom crea o zona de protectie, ingradita, pe o suprafata pusa la dispozitie de autoritati, la granita cu Padurea Letea. O zona in care caii pot fi monitorizati si astfel nu ar mai ajunge in zona protejata. Ar putea deveni o atractie turistica, asa cum se intampla in alte tari”, spune cercetatorul Stefan Raileanu, un puternic sustinator al acestor animale.

Accesul in rezervatie, doar cu ghid
SITUARE. Padurea Letea se afla in partea de nord a Deltei Dunarii, langa satul Letea, la 23 de kilometri nord-vest de orasul Sulina. Satul e legat de Sulina printr-un drum pietruit.
ACCES. De la Tulcea la Sulina se poate ajunge doar pe apa, cu navele clasice de pasageri sau nave rapide. De la Sulina la Letea puteti veni atat pe apa, cat si pe uscat, in jumatate de ora. Intrucat Padurea Letea este zona strict protejata, accesul se face numai cu insotitor – un agent al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In caz contrar, riscati o amenda de 3.000 de lei.

CAZARE. In Letea exista doar pensiunea Delta Tado, unde o zi de cazare, cu pensiune completa, costa 35 de euro. Copiii sub 9 ani au gratuitate. Alte posibilitati de cazare sunt la Sulina, unde gasiti pensiuni cu aproximativ 100 de lei camera. Pensiunea Sellina din Sulina ofera bonus o excursie gratuita la Padurea Letea pentru turistii care se cazeaza o saptamana.

AGREMENT. Va puteti plimba prin padure, prin satul Letea si la Sulina, unde veti admira farul si portul. Amatorii de pescuit au la dispozitie canalele Deltei si Dunarea Veche sau lacurile din imprejurimi: Rosu, Rosulet si Puiu. De asemenea, aici se organizeaza partide de vanatoare de mistreti, iepuri si fazani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *