Parcul Natural Lunca Muresului, paradisul de langa noi

Parcul Natural Lunca Muresului, paradisul de langa noi

Parcul Natural Lunca Muresului, paradisul de langa noi

Timpul frumos scoate aradenii din case, dovada fiind parcurile pline, malul Muresului, lacul de la Padurice, locuri care au revenit la viata mai ales in weekenduri. Pu­tine sunt insa persoanele care stiu ca Aradul detine o comoara ver­de, sau daca stiu de existenta ei informatiile despre ce poate ofe­ri acest loc sunt rudimentare. Este vorba despre Parcul Natural Lun­ca Muresului, o oaza protejata din vestul tarii. Si daca tot se deschide sezonul iesirilor in natura va oferim cateva informatii despre activitati inedite pe care le puteti desfasura in paradisul de langa noi si cateva fotografii.

Parcul Natural Lunca Mure­su­­lui este situat in judetele Arad si Timis si se intinde pana la granita maghiara, de-a lungul raului Mu­res. Cu o suprafata de peste 17 mii de ha, este un ecosistem ti­pic de zona umeda cu ape curgatoare si statatoare, cu paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, za­voaie si sleauri de campie.

Din anul 2006 aria protejata „Lunca Muresului” este a patra zo­na din Romania ce a fost desemnata pentru includerea in Lista Ramsar a Zonelor Umede de Im­portanta Internationala.

In cadrul Parcului Natural Lun­ca Muresului exista patru zone de protectie integrala Prundul Mare, Padurea Cenad, Insula Mare Ce­nad si Insulele Igris.

Principalele atractii turistice din Lunca Muresului sunt:

l Peisajul specific de lunca, Muresul cu cele 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip si tunelurile formate de salciile ca­re se apleaca asupra apei;

l Cele cca 200 de specii de pa­sari reprezentate de populatii im­presionante in zona ariei protejate si care pot fi urmarite din ob­servatoare special construite;


l Biodiversitatea remarcabila, incepand cu pasarile si continuand cu mamifere, reptile, amfibieni, pesti, insecte s.a.

l Cele doua manastiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Manastirea Hodos-Bo­drog, cea mai veche asezare monastica din tara noastra, cu viata monahala neintrerupta, avand ca prima ates­tare documentara o diploma data de Regele Bela al III-lea in anul 1177 si Manastirea Bezdin – una dintre putinele manastiri or­todoxe sarbe din Romania care se mai pastreaza, datand din anul 1539.

l Balta cu nuferi din Rezer­va­tia naturala Prundul Mare

De asemenea Administratia Pa­rcului Natural Lunca Muresu­lui promoveaza o serie de activitati turistice cu un caracter ecologic, astfel incat impactul asupra me­diu­lui sa fie cat mai redus. Cele mai importante activitati turistice in cadrul parcului nostru sunt:

• excursii pe Mures cu ambarcatiuni usoare de tip caiac-canoe

• plimbari cu bicicleta pe trase­ul Ceala, traseul Arad – Pecica prin padure si traseul Arad – Peci­ca – Sampetru German – Cenad

• urmarirea mamiferelor mari in libertate din observatorul Prun­dul Mare si a pasarilor din Obser­va­torul Bezdin, construite in acest scop in zona Rezervatiei Naturale Prundul Mare;

• vizite ghidate pe teritoriul intregului parc, pe trasee tematice care includ Balta cu nuferi, ar­borete naturale de lunca, Manas­ti­rile Hodos – Bodrog si Bezdin, sau situri arheologice;11 Apr 2014 - Sursa: Vestic.roArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016