Multe din fructele prezente in rafturile magazinelor provin din tari aflate la mii de kilometri departare.
fructe
Recoltarea acestora este timpurie, iar maturarea lor se face in depozite conditionate din punctul de vedere al temperaturii, umiditatii si a incarcaturii microbiene. Studii recente arata ca populatia este destul de reticenta atunci cind este vorba despre tehnologii de iradiere pentru reducerea incarcaturii microbiene, dar si pentru accelerarea maturarii postrecoltare a fructelor, fie ca este sau nu informata despre aceste tehnologii de procesare.
Cercetatorii de la Departamentul de Inginerie Agricola din Iran, precum si cei de la Universitatea McGill din Canada au pus la punct un procedeu de maturare a fructelor exotice postrecoltare prin acoperirea acestora cu pelicule comestibile, cum este pectina, extrasa din legume si fructe.

Pectina
Peliculele comestibile de pectina previn fenomenele de evaporare a umiditatii din fructe in timpul depozitarii
prin reducerea activitatii respiratorii a fructelor. Maturarea fructelor acoperite cu pelicule comestibile a condus la pastrarea texturii, a culorii, a greutatii si a compozitiei chimice in proportie de circa 50%, mai buna decit in procesele de maturare clasice, ceea ce deschide noi oportunitati importatorilor si distribuitorilor de fructe. Tehnologiile de acoperire cu pelicule comestibile sint fericit completate de folosirea tehnologiilor neconventionale de procesare a alimentelor. Astfel, ultrasonarea aplicata fructelor uleioase, urmata de acoperirea prin pulverizare cu pelicule comestibile (proteine serice, ZEIN si carboxi-metil-celuloza), a condus la reducerea semnificativa a proceselor de rincezire a acestora.
Ultrasunetele actioneaza asupra suprafetei fructelor uleioase prin eliminarea lipidelor din epicarp, permitind o aderenta mai buna a peliculelor.
Metoda are un potential deosebit ca alternativa pentru imbunatatirea stabilitatii oxidative si a maririi valabilitatii fructelor uleioase toastate.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here