Piureul din castane, un adevarat elixir

Piureul din castane, un adev?rat elixir
Piureul din castane, un adevarat elixir
Piureul din castane, un adevarat elixir

Piureul din castane, un adevarat elixir, este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat. Datorita aportului imens de vitamine si minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic.

Castanul comestibil (castanul dulce) este un arbore (Castanea sativa) din familia Fagaceae, originar din sudul Europei si al Asiei Mici. Este cultivat in multe zone ale Europei, fiind cunoscut inca de pe vremea Romei antice, cand a fost introdus treptat in regiuni mai nordice decat arealul sau natural. Mai tarziu, incepand cu Evul Mediu timpuriu, castanul comestibil a inceput sa fie cultivat de calugari in gradinile manastirilor. Astazi, in afara livezilor, exemplare vechi de sute de ani pot fi gasite in intreaga Europa, din Anglia pana in Romania si din Italia pana in Germania.

Ca aliment

In scop terapeutic, de la castanul comestibil se recolteaza coaja, florile, frunzele si semintele. Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de aceea sunt folosite pentru tratarea bronsitele (sub forma de infuzie). Folosita tot ca infuzie, scoarta de castan are proprietatea de a scadea temperatura.
Folosita de mii de ani ca aliment, gratie caruia organismul traverseaza cu bine perioadele reci, castana a fost recomandata cu succes de Hipocrate in retetele sale stravechi, dar a aparut si pe lista celor peste 600 de plante si fructe cu puteri vindecatoare a grecului Dioscoride. Surse importante de vitamine si minerale, castanele comestibile sunt de un real ajutor persoanelor cu astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor.Vitaminele si mineralele pe care le contin intaresc sistemul imunitar.

Garantia unui fruct bun

Fructele au o compozitie asemanatoare graului si detin valoroase depozite de vitamina B6 si E, dar si glucide cu absorbtie lenta, potasiu si acid linoleic. Sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C si contin, pe langa acestea, protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu. Bogate in fibre, sunt indicate pentru persoanele care doresc sa se ingrase sau sa isi fortifice musculatura si organismul. Ceea ce este demn de remarcat in compozitia castanelor comestibile sunt acizii grasi — acid palmitic si acid oleic—, care se gasesc in cantitati mai mari decat in uleiul de masline.

Castanele grele si cu coaja stralucitoare sunt garantia unui fruct bun. Castanele comestibile sunt diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul ca sunt sarace in grasimi si au un continut mai ridicat de amidon. Acestea au o textura sfaramicioasa si o aroma usoara, dulce. De obicei, ele sunt consumate coapte, fierte sau prajite, adaugate in supe sau umpluturi, sau pot fi macinate si utilizate sub forma de faina.

Indulcit cu miere

Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor si tromboflebitei, se consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si de cina, timp de cateva saptamani. Studiile arata ca persoanele care mananca patru-cinci castane pe zi aduc numeroase beneficii sanatatii, obtinand un nivel mai mic de colesterol „rau”, combat anemia, scapa de neplacerile digestive si isi revigoreaza sistemul nervos. Un astfel de consum zilnic reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic. Potasiul pe care-l contin ajuta inima, venele si arterele, iar fierul contribuie la refacerea sangelui.

Aceste fructe oleaginoase, bogate in fibre, datorita complexului de vitamine B si magneziului din compozitie, actioneaza ca un medicament cu efect asemanator antidepresivelor, combat oboseala, stresul si anxietatea.

Consumul de castane este contraindicat diabeticilor si obezilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *