Plantarea primelor perdele forestiere de-a lungul autostrazilor ar putea avea loc in primavara 2014

Plantarea primelor perdele forestiere de-a lungul autostr?zilor ar putea avea loc în prim?vara 2014
Plantarea primelor perdele forestiere de-a lungul autostrazilor ar putea avea loc in primavara 2014
Plantarea primelor perdele forestiere de-a lungul autostrazilor ar putea avea loc in primavara 2014

Plantarea primelor perdele forestiere de-a lungul autostrazilor ar putea avea loc in primavara anului viitor, a declarat, marti, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, la prima actiune de impadurire organizata in cadrul „Lunii Plantarii Arborilor”.

„Sper ca in primavara anului viitor sa ne intalnim de-a lungul unei cai de acces si sa plantam primele perdele forestiere. Cred ca acesta este un termen realist pentru ca, in primul rand, trebuie sa expropriem terenurile, sa aprobam proiectele si sa facem licitatiile”, a spus Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a adaugat ca in urma discutiilor cu ministrul Transporturilor toate exproprierile care se vor face pentru autostrazi sau drumuri noi pe cauza de utilitate publica vor fi efectuate in mod direct si pentru perdele forestiere.

„Avem o preocupare si pentru perdele forestiere de-a lungul cailor de acces, unde, mai ales iarna, viscolirile sunt prezente si pun probleme drumurilor si circulatiei. In masura in care putem sa facem aceste exproprieri pe actuala legislatie si in masura in care promovam noua legislatie, care va face mai accesibila exproprierea, vom pune in practica proiectele pe care le avem. Avem sume in buget pentru impaduriri si pe baza prioritatilor pe care le avem, putem sa le directionam catre perdele forestiere. In urma discutiilor avute cu ministrul Transporturilor toate exproprierile care se vor face pentru autostrazi sau drumuri noi pe cauza de utilitate publica vor fi facute in mod direct si pentru perdele forestiere”, a subliniat Lucia Varga.

In opinia acesteia, principala problema in ceea ce priveste plantarea perdelelor forestiere este legata de exproprierea terenurilor, la ora actuala existand studii de fezabilitate pentru 18.000 de hectare.

„Perdelele forestiere sunt necesare in zona de campie si in zona in care incepe desertificarea, dar avem o problema cu exproprierea terenurilor. Asa cum este acum cadrul legal proprietarii de terenuri nu sunt stimulati in mod corespunzator sa accepte aceasta donatie a terenurilor si atunci trebuie sa facem expropriere pentru cauza de utilitate publica. Avem deja 18.000 de hectare pentru care sunt intocmite studiile de fezabilitate si vom incerca sa prioritizam aceste proiecte in functia de nevoi. In a doua parte a anului vrem sa aprobam hotararile de guvern cu zonele in care vom face aceste impaduriri sub forma perdelelor forestiere”, a aratat ministrul Lucia Varga.

Potrivit sursei citate, plantarea perdelelor forestiere se va face in special in zona de sud si de campie unde a inceput fenomenul de desertificare.

„Proiectele prioritare de perdele forestiere vor fi in zona de sud, in zona de campie, unde a inceput fenomenul de desertificare si unde exista astfel de zone. Ne vom focaliza si de-a lungul Dunarii, unde se preteaza, pentru a impiedica ritmul desertificarii”, a adaugat ministrul citat.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a participat marti la prima actiune de impadurire organizata in cadrul „Lunii Plantarii Arborilor” de Romsilva pe raza Ocolului Silvic Snagov din cadrul Directiei Silvice Ilfov, unde a plantat peste 20 de puieti forestieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *