Poluare cu nutrienti la Albesti si Cicanesti

Poluare cu nutrienti la Albesti si Cicanesti

Ieri, Ministerul Mediului si Padurilor a lansat a doua etapa de intalniri din cadrul Seminariilor locale – parte integranta a Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, potrivit unui comunicat remis redactiei din partea Ministerului. Cea de-a doua etapa a Seminariilor locale se deruleaza in perioada 13 – 25 noiembrie 2012, iar in cadrul acesteia patru echipe formate din experti de mediu si personal din cadrul Proiectului vor avea intalniri cu fermieri, agricultori, ingineri agronomi, medici veterinari, profesori, preoti, elevi si autoritati locale din 41 de localitati, in scopul reducerii poluarii surselor de apa.

Prima echipa va ajunge in localitatile Mihaesti, Cicanesti, Albestii de Arges, Pietrosani, Priboieni, Schitu Golesti, Titesti si Budeasa din judetul Arges si la Gratia, in judetul Teleorman.

Ce trebuie facut pentru eliminarea poluarii

Toate aceste localitati se afla pe lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nutrienti si fac parte din cele 86 incluse in cadrul Proiectului „Controlul Poluarii cu Nutrienti”. Rolul acestor intalniri cu cetatenii este de informare si educare a omului de rand pentru schimbarea obiceiurilor pe care acesta le practica in gospodarie si care au dus la poluarea surselor de apa. Expertii de mediu vor identifica si vor face cunoscute cele mai la indemana si simple metode de prevenire a poluarii:
– depozitarea gunoiului de grajd din gospodarie pe platforme betonate
– amplasarea latrinelor la distanta de fantani
– constructia corecta a fantanilor si protejarea apei
– utilizarea fertilizantilor naturali si a gunoiului de grajd numai in perioadele optime pentru culturi si respectarea perioadelor de interdictie impuse de lege
– practicarea rotatiei culturilor si a culturilor succesive
– masuri de igienizare in cadrul gospodariilor
In cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti se deruleaza investitii in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut, intr-o prima etapa de investitii. Anul acesta au fost finalizate alte 18 platforme comunale – a doua etapa de investitii realizate in cadrul Proiectului „Controlul Poluarii cu Nutrienti”. Este prevazut in Proiect ca pana in august 2013 sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare a gunoiului de grajd. O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare.
1900 de localitati,
vulnerabile la
poluarea cu nitrati
In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
Nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *