CE BEM, CE MANCAM – E 445 nu este evaluat toxicologic
Bautura analizata este realizata din noua aditivi alimentari, zahar, apa si un strop de suc de portocale. Consumatorii ar trebui sa fie atenti atunci cand beau produsul.

De Brifcor probabil ca multi isi aduc aminte. Este o bautura racoritoare carbogazoasa cu suc natural de portocale. Noul produs are in compozitie „apa, zahar, suc natural de portocale minim 4%, dioxid de carbon E 290, acidifiant: acid citric E 330, antioxidant: acid ascorbic E 300, stabilizatori: guma de ester E 445, guma de acacia E 414 si pectina E 440, conservanti: benzoat de sodiu E 211 si sorbat de potasiu E 202, coloranti naturali: betacaroteni E 160a”. De asemenea, producatorul specifica faptul ca bautura contine suc cu pulpa de fruct si ca trebuie agitata inainte de consum.

ANALIZA.
Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul: „Este o bautura carbogazoasa cu un continut ridicat de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoza, glucoza, fructoza), cu un continut relativ scazut de suc natural de portocale si o intreaga gama de aditivi alimentari: antioxidanti, acidifianti, conservanti, stabilizatori, coloranti.” Produsul are un profil nutritional dezechilibrat, practic fiind reprezentat doar de macronutrientul zaharoza. Dintre aditivii utilizati, benzoatul de sodiu, conservant artificial, poate induce migrene si poate declansa sindromul ADHD. Doza zilnica admisa fiind de 5 mg/kg corp.

NOCIV. De asemenea, recent s-a demonstrat faptul ca betacarotenii pot creste riscul de cancer la persoanele fumatoare sau celor care traiesc in medii poluate. E 445, guma de ester, nu este inca bine evaluata din punct de vedere toxicologic.
Din punct de vedere al densitatii energetice, luand in considerare compozitia produsul, poate avea circa 400-500 kcal/litru, ceea ce poate insemna un aport caloric semnificativ cand este consumat in cantitati mari.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, marilor fumatori, celor care lucreaza si locuiesc in medii poluate, suferinzilor de cancer, suferinzilor de ADHD, alergicilor.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here