Previziuni: Romania, amenintata de schimbarile climatice

Starea vremii din ultimele zile aduce din nou in atentie subiectul efectelor schimbarilor clima-tice. Tratat cu prioritate in alte tari de pe continent si din lume, acest subiect este amintit la noi doar dupa un val de inundatii, dupa luni intregi de seceta sau dupa ce vremea se strica brusc si produce pagube materiale insemnate.
schimbari climatice
Furtuna care a lovit mare parte a tarii incepand cu mijlocul saptamanii trecute poate insemna un semnal de alarma pentru ceea ce ar putea deveni clima peste cateva decenii sau chiar cativa ani in aceasta parte a lumii.

Agentia Europeana pentru Mediu si Grupul interguvernamental de experti ONU pentru schimbari climatice au publicat recent mai multe modele care incearca sa preconizeze cum vor arata diferite zone de pe planeta in urmatoarea suta de ani, daca fenomenul incalzirii globale nu va fi stopat. Zone de coasta sub ape, suprafete intinse afectate de desertificare si imposibil de folosit pentru agricultura, furtuni foarte dese, uragane foarte puternice, rauri si fluvii revarsate, seceta prelungita.

Pentru Romania, materialele arata ca zona costiera, de la Vama Veche pana la Sulina, va fi afectata de cresterea nivelului oceanului planetar. Tot sub ape ar putea ajunge intreaga Delta a Dunarii, iar zona de lunca dintre Tulcea si Galati (situata de o parte si de alta a fluviului) ar urma sa devina o imensa mlastina, Dunarea urmand sa devina mult mai lata. In restul Dobrogei insa, fenomenul de desertificare ar putea lua amploare, mii de hectare urmand a fi afectate.

Lovite de acest fenomen ar urma sa fie si teritorii din judetele Olt, Dolj, Gorj, dar si din Banat, regiuni care deja se confrunta cu aceasta situatie. Zona de nord a tarii, atat Moldova, cat si Transilvania, este amenintata de furtuni si viituri, potrivit simularilor realizate de cele doua grupuri de experti mai sus-citate.

POSIBIL ACORD GLOBAL
In momentul de fata, politicienii din toata lumea incearca sa ia masuri pentru combaterea principalului fenomen responsabil de schimbarile climatice: emisiile de gaze cu efect de sera. Uniunea Europeana a parafat deja un acord de reducere cu 20% a acestor emisii pana in 2020, impreuna cu cresterea ponderii folosirii energiilor alternative, urmand ca, in cazul semnarii unui protocol global in acest sens, tinta europeana sa fie de 30%.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *