Probioticele sau ce se ascunde sub eticheta de pe ambalaj

29well-6001.jpgCand cumparati mancare pe a carei eticheta scrie probiotice, primiti beneficii pentru sanatatea vostra sau este vorba, doar, de publicitate exagerata? Probabil cate putin din fiecare.

Probioticele sunt microorganisme vii, ce refac balanta bacteriana intestinala si cresc rezistenta la  germenii patogeni. Ingerate in cantitati suficiente, pot imbunatati digestia si reduce durata gripelor si racelilor. Dar, desi exista mii de probiotice diferite, doar cateva si-au dovedit utilitatea in studiile practice. Ce tulpina de bacterii contine produsul cumparat este greu de spus. Nu exista cerinte standard de etichetare care sa ajute cumparatorul sa aleaga produsele probiotice. Cuvantul „probiotic” scris pe o eticheta nu aduce suficienta informatie pentru a decide daca produsul respectiv este sau nu benefic unei anumite probleme de sanatate. Asa cum un doctor ar prescrie antibiotice diferite pentru o durere in gat sau pentru tuberculoza, familii diferite de probiotice produc efecte diferite asupra sanatatii.

„Este o imensa problema pentru consumatori sa incerce sa afle daca produsele respective vor avea efect sau nu” spune dr. Shira Doron, profesor asistent de medicina la Universitatea Tufts.

De exemplu lactobacilul, un probiotic care este prezent cu mai multe tulpini, dintre care: lactobacilul GG (cunoscut ca si LGG) care poate fi intalnit in suplimentele nutritive pentru culturisti, dar si in produsele lactate finlandeze; L. casei DN 114 001 aflat in produsele Danone si L. casei Shirota componenta a Yakult, o populara bautura probiotica japoneza. Studiile arata ca toata aceste tulpini sunt asociate cu reducerea diareei, LGG este benefic in tratarea eczemelor atopice precum si in alergiile sugarilor si copiilor produse de lapte, conform unui raport din 2008 publicat in Jurnalul de Gastroenterologie Clinica. Intre timp, atat LGG cat si tulpina de L. casei din Danone si-au dovedit eficacitatea in reducere riscului de imbolnaviri la copii.

„Lactobacilul este doar o bacterie” spune Gregor Reid, director al Centrului Canadian petru Cercetarea si Dezvoltarea Probioticelor. „Sa spui ca un produs contine lactobacil este ca si cum ai spune ca il aduci pe George Cloney la o petrecere. Poate fi actorul sau poate fi doar un tip de 85 de ani din Atlanta pe care intamplator  il cheama George Cloney. In cazul probioticelor exista diferente importante intre tulpini”.

Rezultatul unui proces recent ne poate ajuta. Danone, unul dintre cei mai mari comercianti de iaurturi probiotice, a incheiat o intelegere intr-un proces deschis impotriva produselor sale  iaurt Activia si iart de baut DanActiv, care preting a ajuta la regularizarea digestiei si la stimularea sistemului imunitar. Ca parte a intelegerii in valoare de 35 milioane $, Danone a fost de acord sa despagubesca clientii nemultumiti si sa faca modificari in continutul etichetei, printre ele adaugarea numelui stiintific al tulpinii probiotice folosite. Danone spune ca a preferat sa cada la intelegere pentru a evita litigiile si pentru ca sustine toate afirmatiile privind eficacitatea produselor sale.

Pe site-ul companiei sunt prezentate numeroase studii stiintifice desfasurate asupra tulpinilor sale probiotice patentate. „Abordarea stiintifica este, de decenii, nucleul afacerii noastre” spune purtatorul de cuvant Michael Neuwirth si adauga „Esenta afirmatiilor despre efectele Activia si DanActiv ramine neschimbata.”

Deci, in cazul caror probleme de sanatate pot avea probioticele efecte? Dupa ce s-au intalnit la Yale pentru a revedea dovezile disponibile, un grup de 12 cercetatori au concluzionat ca exista puternice donezi in sprijinul ideii ca anumite tulpini pot reduce diareea, inclusiv in asocieri cu antibiotice. Cateva studii sugereaza ca anumite probiotice pot fi folositoare in cazul sindromului de colon iritabil, cu puternice rcomandari pentru Bifidobacteria infantis 35624, probioticul din suplimentul Align al Procter&Gamble. (Doi dintre membrii reuniunii au conexiuni cu Procter&Gamble iar alti trei cu alta companie care vinde probiotice.)

O varietate de alte presupuse beneficii aduse de probiotice precum reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale, prevenirea aparitiei cariilor si reducerea riscului de cancer, nu au fost discutate la aceasta intrunire.

Oamenii de stiinta continua sa dezbata ipoteza unui beneficiu real adus sistemului imunitar de catre probiotice.

„Nu exista o evidenta clara asupra intaririi sistemului imunitar general” spune Barry R. Goldin, profesor la Tufts si unul dintre cei care au contribuit la descoperirea LGG, pentru care nu mai primeste drepturi de licenta.

Insa tractul gastrointestinal reprezinta o parte importanta a sistemului imunitar iar studiile efectuale arata ca bacteriile intestinale joaca un rol esential in aparararea imuna. Aceste bacterii nu folosesc doar digestiei dar si participa in mod esential la formarea unei bariere protectoare in interiorul intestinelor.

Grupul de la Yale, al carui raport a aparut in numarul din iulie 2008 al Jurnalului de Gastroenterologie Clinica, a ajuns la concluzia ca „raspunsul imun este in mod cert afectat de administrarea probioticelor”. Dar nu au decis daca probioticele sunt folositoare in prevenirea generala a bolilor si in mentinerea starii de sanatate, declarand ca sunt necesare studii suplimentare. Rezultatele mai multor studii spun ca administrarea anumitor probioticele reduce, impreuna cu repaosul si igiena zilnica, durata gripelor si a racelilor.

„Aceste descoperiri”, spun autorii articolului, „sugereaza ca valoroasa introducerea probioticelor in dieta zilnica a omului sanatos cu scopul de a-l mentine sanatos”.

Consumatorii interesati de produsele probiotice ar trebui sa caute produsele a caror eticheta specifica tulpina continuta si care ofera cititorilor acces liber la studiile stiintifice de suport. O sursa buna pentru informarea asupra efectelor variatelor tulpini probiotice este www.PubMed.gov.

http://www.nytimes.com/2009/09/29/health/29well.html?_r=2&ref=health

scris de Tara Parker-Pope

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *