Producatorii de energie fotovoltaica isi pierd acreditarea daca centralele sunt pe terenurile aflate in circuitul agricol

Record pentru România în sectorul energiei verzi în 2013
Producatorii de energie fotovoltaica isi vor pierde acreditarea si nu vor mai primi certificate verzi daca, pana la 15 ianuarie 2014, nu fac dovada ca terenurile pe care sunt amplasate panourile fotovoltaice nu fac parte din circuitul agricol, potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), publicat luni in Monitorul Oficial.  Prin Ordin este stabilit faptul ca documentatia de acreditare trebuie sa includa „dovada ca terenurile pe care sunt situate centralele electrice fotovoltaice nu se afla in circuitul agricol la 31 decembrie 2013”.  Nici certificate verzi nu se mai primesc De asemenea, nici operatorii care sunt acreditati deja si produc energie in prezent nu vor mai primi certificate verzi daca terenul pe care sunt amplasate mai este in circuitul agricol la 31 decembrie. „Operatorii economici acreditati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pana la 31 decembrie 2013 au obligatia de a transmite la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pana la data de 15 ianuarie 2014, documentul justificativ care atesta ca terenurile pe care sunt situate centralele electrice fotovoltaice nu se afla in circuitul agricol la 31 decembrie 2013”, se arata in document. Daca aceasta conditie nu este respectata de catre operatorii economici acreditati, „Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei dispune incetarea aplicabilitatii deciziilor privind aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi ale acestora incepand cu 1 ianuarie 2014”.  Totodata, ordinul mentioneaza ca acreditarea producatorilor de energie care beneficiaza de certificate verzi se va face doar pana la atingerea capacitatilor instalate stabilite pentru fiecare an calendaristic, prin hotarare a Guvernului, pe baza datelor actualizate din Planul national de actiune in domeniul energiei regenerabile (PNAER). Cu alte cuvinte, nu vor mai primi acreditare un numar nelimitat de proiecte, cum era pana acum, ci doar atatea proiecte cat este nevoie pentru ca Romania sa-si atinga in acel an tinta privind productia de energie, restul raman pe lista de asteptare.
Producatorii de energie fotovoltaica isi vor pierde acreditarea si nu vor mai primi certificate verzi daca, pana la 15 ianuarie 2014, nu fac dovada ca terenurile pe care sunt amplasate panourile fotovoltaice nu fac parte din circuitul agricol,

Producatorii de energie fotovoltaica isi vor pierde acreditarea si nu vor mai primi certificate verzi daca, pana la 15 ianuarie 2014, nu fac dovada ca terenurile pe care sunt amplasate panourile fotovoltaice nu fac parte din circuitul agricol, potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), publicat luni in Monitorul Oficial.

Prin Ordin este stabilit faptul ca documentatia de acreditare trebuie sa includa „dovada ca terenurile pe care sunt situate centralele electrice fotovoltaice nu se afla in circuitul agricol la 31 decembrie 2013”.

Nici certificate verzi nu se mai primesc
De asemenea, nici operatorii care sunt acreditati deja si produc energie in prezent nu vor mai primi certificate verzi daca terenul pe care sunt amplasate mai este in circuitul agricol la 31 decembrie.
„Operatorii economici acreditati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pana la 31 decembrie 2013 au obligatia de a transmite la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pana la data de 15 ianuarie 2014, documentul justificativ care atesta ca terenurile pe care sunt situate centralele electrice fotovoltaice nu se afla in circuitul agricol la 31 decembrie 2013”, se arata in document.
Daca aceasta conditie nu este respectata de catre operatorii economici acreditati, „Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei dispune incetarea aplicabilitatii deciziilor privind aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi ale acestora incepand cu 1 ianuarie 2014”.

Totodata, ordinul mentioneaza ca acreditarea producatorilor de energie care beneficiaza de certificate verzi se va face doar pana la atingerea capacitatilor instalate stabilite pentru fiecare an calendaristic, prin hotarare a Guvernului, pe baza datelor actualizate din Planul national de actiune in domeniul energiei regenerabile (PNAER).
Cu alte cuvinte, nu vor mai primi acreditare un numar nelimitat de proiecte, cum era pana acum, ci doar atatea proiecte cat este nevoie pentru ca Romania sa-si atinga in acel an tinta privind productia de energie, restul raman pe lista de asteptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *