Cercetatorii de la Universitatea Nottingham au conceput o noua tehnologie cu un potential extraordinar, ce permite tuturor culturilor agricole din lume sa obtina azotul din aer in loc sa il obtina din ingrasaminte, ce sunt atat costisitoare cat si daunatoare pentru mediu, informeaza Realitatea.net.
Fixarea azotului, procesul prin care azotul este convertit in amoniac, este vital pentru plante, jucand un rol esential in supravietuirea si dezvoltarea acestora. Totusi, foarte putine plante (printre care mazarea, fasolea si lintea) au abilitatea de a fixa azotul din atmosfera cu ajutorul bacteriilor ce fixeaza azotul. Vasta majoritate a plantelor sunt nevoite sa obtina azotul din sol, iar pentru majoritatea culturilor agricole de pe Terra, acest lucru inseamna ca sunt dependente de ingrasaminte sintetice cu azot, scrie descopera.ro.
Profesorul Edward Cocking de la Universitatea Nottingham a conceput o metoda unica prin care bacteriile care fixeaza azotul pot fi introduse in celulele din radacinile plantelor. Reusita cercetatorului a venit atunci cand a descoperit o tulpina a unei bacterii ce fixeaza azotul in trestie de zahar, tulpina ce are capacitatea de a coloniza intracelular toate plantele folosite astazi in agricultura. Aceasta abilitate are potentialul de a oferi fiecarei celule din planta capacitatea de a fixa azotul din atmosfera. Implicatiile acestei descoperiri pentru agricultura sunt enorme, caci aceasta tehnologie poate satisface cea mai mare parte din nevoia de azot a plantelor.
Profesorul Cocking este un expert de renume mondial in azot si in stiinta plantelor, iar din acest motiv specialistul recunoaste de foarte mult timp ca este nevoie de atenuarea poluarii produse de ingrasamintele cu azot. Poluarea cu nitrati este o problema la randul sau, iar atmosfera este poluata cu amoniac si cu oxizi de azot.