Proiectul de exploatare aurifera de la Certej a primit unda verde de la Ministerul Mediului

Proiectul de exploatare aurifera de la Certej a primit unda verde de la Ministerul Mediului

Proiectul de exploatare aurifera de la Certej a primit unda verde de la Ministerul Mediului

Daca proiectul Rosia Montana a ramas, deocamdata, in stand-by, resursele aurifere ale judetului Hunedoara au primit unda verde pentru exploatare. Canadienii vor putea demara Proiectul Certej, pentru ca Ministerul Mediului a renuntat subit la procesul in care cerea anularea avizului emis, in iulie 2012, de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara.

Exploatarile aurifere de la Certej au fost cuprinse de canadienii de la Eldorado Gold intr-un proiect a carui valoare a fost estimata la 200 milioane de euro. Lucrarile se vor intinde pe o suprafata de 456 hectare si presupun procesarea a 45 milioane de tone de minereu cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona, precum si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Reziduurile rezultate in urma prelucrarilor, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate – potrivit proiectului tehnic – intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 hectare. Intreaga afacere a canadienilor este derulata prin intermediul societatii Deva Gold si a primit avizul de mediu in 5 iulie 2012, cand Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara a dat unda verde exploatarii prin cianurare a minereurilor de aur si argint din zona Certejului.

Problemele au aparut, insa, in momentul in care trei asociatii de protectie a mediului au protestat fata de acest aviz, considerand inacceptabila defrisarea a 187 de hectare de padure, macinarea a doi munti si distrugerea a 108 hectare din situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Muntii Metaliferi, cu care se suprapune proiectul minier. Nemultumirile manifestate public de reprezentantii acestor asociatii au convins Ministerul Mediului sa ia masuri. Astfel, la cererea Ministerului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a solicitat in instanta anularea avizului acordat proiectului de la Certej, iar directorul executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, de la acea vreme, Gabriela Lambrino, a fost demis pe motiv ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului pentru acest proiect, avand in vedere ca era vorba de un obiectiv de interes national si international.


Oficialii se feresc sa explice decizia

Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti, iar procesul a inceput in 1 octombrie a.c., dar in data de 3 decembrie magistratii au luat act de renuntarea la judecata.

Altfel spus, profitand de faptul ca societatea civila si-a indreptat atentia, in ultima perioada, spre proiecte precum cel de la Rosia Montana sau cel de la Pungesti, Ministerul Mediului a renuntat, „pe tacute”, la proces, lasandu-le mana libera canadienilor de la Eldorado Gold.

Reprezentantii Ministerului nu au putut da nicio explicatie legata de aceasta decizie. Camelia Enache, consilier al ministrului Rovana Plumb, a declarat, pentru ZIUAnews, ca are nevoie de putin timp pentru a se pune la curent cu subiectul, dupa care revine cu o declaratie, insa nu a mai raspuns la telefon. In acelasi timp, directorul Deva Gold, Nicolae Stanca, a declarat ca „asta e o dezinformare”. „Nu e nimic adevarat, e o prostie, o dezinformare. Procesul inca e pe rol, in ianuarie vom sti ce se intampla. Deocamdata nu am primit nimic scris, deci nu stiu nimic”, a precizat, contactat de ZIUAnews, Nicolae Stanca, desi faptul ca Ministerul Mediului a renuntat la proces se gaseste pe portalul instantelor.11 Dec 2013 - Sursa: Ziua NewsArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016