Proiectul depozitului ecologic de la Farcasa, contestat de peste 130 de locuitori din Buzesti

Proiectul depozitului ecologic de la Farcasa, contestat de peste 130 de locuitori din Buzesti

Numerosi locuitori din Buzesti isi continua demersurile pentru stoparea proiectului de infiintare a depozitului ecologic de deseuri menajere la Farcasa, incepute inca de anul trecut de o consateana care a atacat in instanta investitia Consiliului Judetean Maramures. Aproximativ 130 de semnaturi au fost adunate in Buzesti in doar cateva zile de la cetateni care se opun amenajarii spatiului pe teritoriul localitatii lor, iar tabelul va fi anexat la dosar tocmai pentru a proba faptul ca nu se doreste un astfel de proiect in zona, iar decizia a fost doar a autoritatilor locale. De altfel, oficialii Consiliului Judetean sunt ferm convinsi ca documentele pentru avizarea depozitului ecologic de la Farcasa vor fi semnate pana cel tarziu in martie.

In primavara anului trecut, o localnica a deschis un proces si a cerut anularea avizului de mediu, precum si a hotararii Consiliu Local Farcasa prin care a fost cedat catre Consiliul Judetean Maramures terenul necesar construirii depozitului ecologic. Inclusiv la mediator s-a ajuns, insa administratia a ignorat actiunea in instanta, considerand ca nu reprezinta o piedica in calea proiectului. Zilele acestea, problema a revenit in actualitate, mai ales ca nu peste mult timp procesul are un nou termen la Tribunalul Maramures. In pregatirea infatisarii, oamenii s-au mobilizat, semnand pe un document in care scrie negru pe alb ca nu sustin construirea depozitului in Buzesti.

”130 de semnaturi s-au adunat dar putem continua. Nu putem sa acceptam asa ceva, intr-o zona fara poluare sa se amplaseze acest proiect”, a spus Emilia Bura, cea care a intentat proces autoritatilor maramuresene.

Frica de poluare si de efecte negative asupra comunitatii i-au determinat sa se opuna vehement investitiei de peste 60 milioane de euro. “Am intrat in UE si in NATO. Ati fost in alta tari. Ati vazut acolo carute cu cai, tractoare si vite? Noi de ce am ramas tot la nivelul acela? Asa va fi si cu rampa de gunoi”, a explicat Vasile Pop, unul dintre semnatari.

Un alt localnic a spus ca oamenii din zona vor avea doar de suferit de pe urma depozitului. ”Vor castiga oamenii de afaceri in detrimentul sanatatii noastre. Asta cred ca e cel mai important, sanatatea, pentru care multi oameni isi vand averile si dau tot ce au numai ca sa aiba sanatate”, a afirmat Stefan Barta.

Emilia Bura a apelat inclusiv la un mediator pentru a incerca solutionarea conflictului, insa reprezentantii Biroului Juridic al CJ Maramures nu au fost de acord cu aceasta propunere, motivand ca nu e cazul de o impacare, ci de o accelerare a realizarii investitiei.

Preocuparea reprezentantilor CJ Maramures consta in respectarea calendarului fixat de la Bruxelles pentru implementarea acestui proiect, precum si gasirea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea investitiei.

”Avem in acest moment un calendar extrem de strict pe care trebuie sa-l respectam. Urmeaza, intr-un orizont de timp foarte scurt, sa semnam contractul de finantare, ceea ce va duce la inceperea licitatiilor”, a declarat Gabriel Zetea, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures.

Contactat telefonic, primarul din Farcasa, Ioan Stegeran, a spus ca localnicii care se opun acestui proiect au dreptul sa faca acest lucru, insa din punctul lui de vedere este ca proiectul trebuie sa mearga inainte atat timp cat respecta normele legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *