Propuneri traznite la Primaria Timisoara – „Pomii fructiferi nu au ce cauta in Timisoara”

Primaria Timisoara a propus spre dezbatere publica „Regulamentul privind factorii de mediu din zona metropolitana Timisoara”, proiect realizat de Directia de Mediu.
pomi fructiferi
Printre reglementarile care au starnit nemultumirea timisorenilor prezenti la dezbateri se afla interzicerea plantarii de copaci pe proprietatea privata, fara acordul Primariei, si amplasarea panourilor de identificare a terenului cu datele personale ale proprietarilor.

„Nimic nu se mai planteaza sau se taie fara acordul Directiei de Mediu”

Proiectul Regulamentului privind factorii de mediu a fost supus spre dezbatere publica, joi, pentru a fi amendat, inainte de a fi inaintat spre votare Consiliului Local. Edilii orasului spun ca un astfel de plan era necesar in conditiile in care Timisoara este un oras cu o calitate scazuta a aerului, cu inalt grad de trafic si congestie a acestuia, nivel de zgomot ridicat, terenuri abandonate, activitate industriala ce genereaza gaze cu efect de sera si locuitori care produc multe deseuri.

Ceea ce a socat audienta, dupa prezentarea liniilor de actiune prevazute de Regulament, a fost afirmatia directorului Directiei de Mediu a Primariei, Vasile Ciupa. Acesta a fost foarte ferm la interpelarea timisoreanului Daniel Sonea care a intrebat daca, odata cu noul regulament, va mai putea sa-si planteze un alun in gradina. „Nimic nu se mai planteaza sau se taie fara acordul Directiei de Mediu, chiar daca este pe proprietate privata si asta pentru ca in multe gradini exista specii protejate prin Legea 24 /2007 (n.r. – privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane). Mai mult, pomii fructiferi nu mai au ce cauta intr-un oras ca Timisoara, pentru ca cei mai multi sunt plini de boli si nu mai fructifica”.

Acelasi Regulament privind factorii de mediu mai interzice diminuarea suprafetelor inventariate ca zone verzi, iar daca zona este instrainata, ea trebuie sa isi pastreze destinatia de spatiu verde. Mai mult, timisorenii vor fi sanctionati contraventional cu amenzi cuprinse 1.000 si 1.500 de lei daca nu vor amenaja si intretine spatiile verzi proprii – curti, gradini interioare, daca nu distrug buruienile si daca nu amenajeaza si intretin zonele verzi publice, limitrofe locuintelor.

Recoltatul de plante medicinale, interzis

Ceea ce a starnit intrebari a fost una dintre prevederile de la capitolul „Natura si biodiversitate” care prevede ca „persoanele fizice si persoanele juridice raspund contraventional pentru folosirea neautorizata a terenurilor cu statii verzi”. Timisorenii prezenti in sala au intrebat daca pot sa-si duca copiii in parc, avand in vedere ca nu sunt autorizati, iar acela este un teren de spatii verzi. Viceprimarul Adrian Orza a justificat aceasta norma a proiectului prin faptul ca, odata, in timp ce era intr-un parc din Timisoara, o persoana a intrat cu masina pe aleea din parcul respectiv. „Daca spuneam ca nu au voie persoanele fizice si juridice sa foloseasca neautorizat un teren cu spatiu verde, prin asta intelegandu-se intrarea cu masina in parc, azi-maine ne trezeam cu un buldozer in parc, pentru ca asta nu e prevazut in Regulament”.

Timisorenii trebuie sa stie ca daca acest regulament va intra in vigoare nu vor mai avea voie sa colecteze plante medicinale, fructe, flori sau parti din scoarta unor arbusti. Iar daca lucrarile de intretinere ale spatiilor verzi nu vor fi realizate conform reglementarilor Directiei de Mediu a Primariei Timisoara, pe langa faptul ca risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 1.500 de lei vor plati si lucrarile realizate de angajatii Primariei. Regulamentul nu a uitat de amatorii de gratare si mici la iarba verde sau de cei care obisnuiesc sa-si intinda rufele afara, astfel ca „este interzisa utilizarea domeniului public pentru diferitele activitati gospodaresti-spalat rufe, covoare, uscat rufe, gatit. Pentru reducerea emisiilor de noxe in atmosfera sunt interzise utilizarea prin arderea a materialelor de cauciuc, folii, plastic, textile in mediu inchis sau in incinte. Lucrarile viitoare de investitii sa tina cont de amenajarea de parcari ecologice, sa nu instaleze aparatura si instalatii care dauneaza grav sanatatii (n.r. – second-hand in acceptia directorul Directiei de Mediu, Vasile Ciupa), sau sa comercializeze autovehicule care au postate anunturi si sunt parcate pe domeniul public”.

Tot interzise sunt utilizarea surselor proprii de apa fara autorizatie de gospodarire a apelor si fara a se avea in vedere minimizarea consumului de apa, dar si abandonarea deseurilor in locuri neautorizate, inclusiv pe proprietatea privata. Timisorenii vor trebui sa fie precauti si in ceea ce priveste tratarea plantelor in perioada de inflorire, cu produse care dauneaza insectelor polenizatoare, pentru ca este interzisa aplicarea acestor substante asupra plantelor a caror polenizare se face prin insecte.

In ceea ce priveste animalele de companie, Regulamentul interzice chinuirea si abandonarea, dar, totodata, se precizeaza ca, in cazul unei plimbari prin parc, proprietarii animalelor trebuie sa aiba in dotare echipament de asigurare a curatirii resturilor fiziologice lasate de animal. De asemenea, la bloc nu pot fi tinute mai mult de doua animale de companie, si aceasta numai cu acordul tuturor locatarilor si a jumatate plus unu din asociatia de proprietari. In cazul in care sunt tinute la curte, numarul este acelasi, cu precizarea ca animalul trebuie sa aiba posibilitate de miscare si sa se afle la zece metri de geamurile imobilelor invecinate.

Regulamentul, completat sau nu cu amendamentele presupuse de timisoreni va fi inaintat spre vot consiliului local. Daca acesta il va aproba, de la anul, teoretic nu vom mai avea mici si gratare la iarba verde, nu vom mai putea sa ne intretinem arborii din curte fara autorizatie sau sa dam cu tratamente care dauneaza sanatatii insec telor polenizatoare pe plantele inflorite.

Autor: Monica Gaita

Sursa: Timpolis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *