Guvernul a raspuns majoritatii solicitarilor ONG-urilor de mediu

legea mediuluiDupa presiunea facuta de ONG-uri in ultimele doua saptamani privind modificarile aduse legii mediului, MMDD a rescris legea astfel incat aceasta sa respecte atat prevederile Comisiei Europene, cat si majoritatii solicitarilor din partea ONG-urilor.

Astfel, din legea veche s-au pastrat urmatoarele prevederi:

– articolul 2 in care se prevede necesitatea atestarii persoanelor fizice sau juridice care emit acorduri de mediu, acorduri de import pentru organisme modificate genetic (OMG), autorizatii privind activitati cu OMG, autorizatii de mediu, autorizatii integrate de mediu, avize de mediu, aviz Natura 2000.

– articolul 21 in care se prevede ca raspunderea pentru corectitudinea informatiilor puse la dispozitia autoritatilor competente pentru protectia mediului si a publicului revine titularului proiectului, dar raspunderea pentru corectitudinea lucrari revine autorului acestora.

– articolul 52 care prevede interdictia accesului cu mijloace motorizate pe teritoriul ariilor naturale protejate.

In ceea ce priveste modificarile, acestea cuprind:

– se modifica articolul 15, privind actele de reglementare. Astfel, este prevazuta obligatia titularilor de a notifica autoritatea competenta pentru protectia mediului daca intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, sau orice modificare a conditiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare. Autoritatea competenta pentru protectia mediului emite sau revizuieste dupa caz aceste documente.

– se modifica articolul 16, privind emiterea avizelor si acordurilor de mediu. Astfel, aceste acte vor fi acordate pe toata perioada derularii proiectelor, valabilitatea maxima fiind de 10 ani. INSA, asemanator cu articolul 15, si in acest articol este prevazut ca in cazul in care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii lor, sau in cazul modificarii conditiilor care au stat la baza emiterii lor, autoritatea competenta, decide, dupa caz, mentinerea actelor de reglementare sau necesitatea revizuirii acestora.

– se abroga articolul 54 prin care in vechea lege distanta minima fata de limita ariilor naturale protejate pana la care este permisa cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) era de 15 km. Argumentul este ca nu se poate stabili o distanta necesara pentru toate plantele. Trebuie elaborate studii in care sa se stabileasca distanta minima fata de aria protejata a fiecarui tip de organisme modificate genetic. ONG-rule vor solicita celor de la Ministerul Mediului sa comande un astfel de studiu, a carui realizare dureaza mai multi ani, pentru a nu lasa aceasta distanta la decizia celui ce face studiul de impact.

– se modifica articolul 53, in sensul eliminarii mentiunii referitoare la comertul cu specii de plante si animale vii fara acordul pentru import non-CITES sau respectiv a permisului CITES. Initial acestea au fost lasate pe seama OUG 57 / 2007 (legea ariilor protejate), argumentul fiind ca aceste documente nu sunt acte de reglementare, ci numai licente, facand astfel obiectul unei legi specifice. INSA, in prezent, aceasta prevedere nu este trecuta nici in modificarile aduse legii mediului, nici in legea specifica.

– se modifica articolul 96, aliniatul 3, punctul 3, care pentru proiectele cu impact negativ asupra ariilor naturale protejate prevedea obligativitatea obtinerii acordului comisiei de administrare a ariei sau a custodelui, dupa caz, cat si Comisiei de Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane. A fost eliminata prevedere consultarii Comisiei pentru Orcortirea Monumentelor Naturii, argumentul fiind ca acest organism situat in Bucuresti nu dispune de suficienti angajati pentru a face fata multimii de cereri de avize.

Asadar, ONG-urile au dovedit ca se poate schimba ceva, ca se pot preveni dezastre legislative si ca si parerea societatii civile conteaza. Tot ce trebuie sa facem este sa ne implicam! Si sa insistam sa ne facem auziti si respectati de catre autoritati. II felicitam pe toti cei care s-au implicat, intr-un timp foarte scurt, pentru a propune solutii, in special ONG-urile:

Kogayon, Salvati Dunarea si Delta, Alburnus Maior WWF si EcoAssist.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente