O vulpe bolnava de rabie a pus miercuri pe jar autoritatile din Slatina.
vulpe
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sustin ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze, intrucat vulpea nu a muscat alte animale sau oameni, ca sa poata transmite boala.

Vulpea a fost gasita miercuri de o femeie care locuieste in blocul V1, din Slatina. Cand a mers sa arunce gunoiul la ghena, localnica s-a speriat de animal, care cauta mancare printre gunoaie. A anuntat imediat autoritatile, iar in scurt timp, Serviciul de ecarisaj din cadrul Primariei Slatina a reusit sa prinda vulpea.

Ancheta

Animalul a fost dus pentru analize la sediul DSVSA Olt. Rezultatele au aratat ca vulpea era contaminata cu rabie. „Am efectuat ancheta epidemiologica si am realizat decontaminarea ghenelor de gunoi si a scarilor de bloc din zona. In urma declararii focarului de rabie a fost activat comandamentul antiepizootic local, intocmindu-se totodata si un plan de masuri. Prin intermediul Politiei Comunitare, locatarii imobilului unde a fost descoperita vulpea au fost informati despre focarul de rabie declarat la blocul V1, scara A. Tuturor li s-a adus la cunostinta, prin afise, numarul de telefon al medicului veterinar de zona, pentru anuntarea imediata a eventualelor cazuri de acest gen”, a declarat doctorul Ion Mierlesteanu, seful laboratorului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Nu sunt motive de ingrijorare

Specialistii DSVSA au precizat ca, in urma unei anchete, s-a stabilit ca vulpea bolnava de rabie nu a muscat animale sau oameni, astfel ca este imposibil ca boala sa fi fost transmisa. „Locuitorii orasului nu trebuie sa se ingrijoreze, pentru ca boala nu se poate transmite decat prin muscatura sau prin saliva. In acest caz, in urma investigatiilor s-a stabilit ca vulpea nu a muscat oameni sau animale”, a mai explicat doctorul Mierlesteanu. Cu toate acestea, preventiv, autoritatile au decis ca, de saptamana viitoare, sa deruleze o campanie de vaccinare antirabica la cainii si pisicile din oras. Prioritate va avea cartierul Saracesti, unde, luna aceasta, au mai fost descoperite doua focare de rabie, tot la vulpi. De asemenea, pentru a preveni aparitia unor eventuale focare de rabie, locuitorii orasului sunt sfatuiti sa evite sa intre in contact cu cainii sau pisicile fara stapan, iar atunci cand scot animalele de companie pe strada, sa evite contactul lor cu celelalte animale. Cei care au caini sau pisici in casa ori in gospodarie trebuie sa anunte imediat eventualele modificari de comportament, cum ar fi agresivitatea nejustificata, aparute la animalele lor.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here