Rapoartele Mining Watch Romania

Rapoartele Mining Watch Romania
Rapoartele Mining Watch Romania

Mining Watch Romania anunta publicarea a trei rapoarte detaliate privind proiectele miniere auro-argentifere propuse in tara noastra pentru exploaterea resurselor de aur, argint si polimetalice. Spre deosebire de proiectul minier propus la Rosia Montana, care vizeaza exploatarea celui mai mare zacamant de aur si argint din Europa, alte 13 proiecte miniere, de mai mici dimensiuni, parcurg cu repeziciune si foarte discret numeroase etape de avizare.

Sunt sapte proiecte miniere ce au la baza suspecta asociere dintre Minvest si Gabriel Resources din 1997: Rosia Montana, Bucium, Certej, Deva-Muncel, Baita Craciunesti, Brad si Bolcana. Acestora li mai adauga alte sase noi proiecte ce ar putea transforma comunitatile vizate in zone marcate de poluare accentuata, boli profesionale cronice si de neputiinta de a mai avea in viitorul previzibil dezvoltare prin agricultura sau turism.

Mining Watch Romania este o retea de organizatii si grupuri de initiativa ce monitorizeaza activ planificarea, avizarea si dezvoltarea proiectelor miniere, insistand asupra neajunsurilor provacate de acest tip de dezvoltare monoindustriala cu efecte ireversibile asupra mediului natural si a comunitatilor afectate.

Raportul Baia Mare – Avanpremiera dezastrului provocat de industria miniera cuprinde o trecere în revista a principalelor activitaţi miniere din ultimii douazeci de ani, întreprinse în zona Baia Mare. Raportul prezinta detalieri ale activitaţii miniere realizate de fosta companie de stat în parteneriat cu compania australiana Esmeralda, trateaza pe larg circumstanţele deversarii de cianuri din 2000 și noile tentative ale Romaltyn Mining de redeschidere a operaţiunilor de extragere a aurului prin cianurare.

Raportul Certej – Incapacitatea autoritatilor de a analiza critic noi proiecte miniere detaliaza operatiunile miniere derulate in zona comunei Certeju de Sus din judetul Hunedoara. Studiul descrie parcursul plin de nereguli al transferului de licenta de la compania de stat catre investitorul privat si vanzarea ulterioara, la valori record, a proiectului catre un alt operator minier, Eldorado Gold. Proiectul Certej, desi este mai putin cunoscut opiniei publice decat cel de la Rosia Montana, are la origine aceeasi retea de actionari. Neregulile succesive in procedura de avizare si interferentele politice in obtinerea avizelor marcheaza acest proiect minier.

Ultimul din serie, raportul Transilvania, teren minat prezinta alte proiecte propuse de minerit auro-argentifer indicand ca industria miniera, prin lobby-ul puternic la nivelul institutiilor statului si prin campaniile de publicitate initiate, are capacitatea de a diminua presiunea comunitatilor si organizatiilor locale asupra autoritatilor si co-participarea lor la procesul decizional. La acest aspect s-ar adauga, in cazul unor proiecte mai mici, dificultatea comunitatilor locale de a avea acces la expertiza tehnica si juridica necesara intelegerii si evaluarii in cunostinta de cauza a impactului real al mineritului.

Pentru a documenta stadiul fiecarui proiect in parte, raportul insumeaza vizite in teren, articole din presa locala, precum si informatii obtinute de la autoritatile locale prin cereri de informare sau acordate de instantele de judecata din Romania. Autorii raportului Roxana Pencea, Stefania Simion si Tudor Bradatan, activisti cu experienta indelungata in monitorizarea proiectului Rosia Montana, au aratat prin etapa de cercetare ca institutiile abilitate evita punerea la dispozitia publicului interesat a informatiilor despre zacamintele vizate de companii miniere. Mai mult, autoritatile publice, cu foarte putine exceptii, au o atitudine nejustificat servila fata de operatorii minieri. Tendintele de enclavizare legislativa a industriei miniere alaturi de atitudinea opaca a autoritatilor centrale si locale ameninta cu transformarea Transilvaniei intr-o regiune a Europei ce va resimti impactul vecinatatii imenselor cariere de suprafata si a iazurilor de decantare cu cianuri.

Rapoartele pot fi citite si descarcate aici: http://miningwatch.ro/rapoarte/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *