Punct de vedere al Administratiei Parcului National Piatra Craiului referitor la recenta distrugerea a doua refugii in parc

Punct de vedere al Administratiei Parcului National Piatra Craiului  referitor la recenta distrugerea a doua refugii in parc
Punct de vedere al Administratiei Parcului National Piatra Craiului referitor la recenta distrugerea a doua refugii in parc

Ca urmare a mai multor sesizari referitoare la distrugerea unor refugii aflate pe traseele nemarcate din Parcul National Piatra Craiului, am demarat o ancheta impreuna cu jandarmeria montana. In curand vom face publice rezultatele si fotografiile realizate. Zvonurile lansate rautacios pe retelele de socializare precum ca administratia parcului le-ar fi daramat, sunt total nejustificate. Dealtfel cel care a realizat una dintre fotografii afirma clar acest lucru, precizand ca refugiul Castelul Craitei s-a rasturnat singur din cauza starii avansate de degradare.

Mentionam ca distrugerea intentionata a oricarui refugiu sau a oricarui alt obiectiv din parc este un act de vandalism si cei vinovati vor raspunde in fata legii, ca si cei care incalca celelalte prevederi legale in domeniul ariilor protejate. In acest scop in punctele cheie intentionam sa instalam si camere de monitorizare.

In cazul in care o organizatie doreste sa repare aceste refugii, acest lucru se va putea face in baza unei solicitari, care sa precizeze scopul pentru care va fi utilizat acesta (in principal ce trasee de catarare deserveste) si faptul ca el a existat anterior. Nu o sa fim de acord insa cu construirea de refugii noi, decat daca ele sunt pe trasee marcate si in urma unei analize temeinice facuta impreuna cu formatiile Salvamont, si nici cu utilizarea celor existente pentru incurajarea mersului neautorizat pe traseele nemarcate. Accesul pe traseele de escalada din cuprinsul parcului care se gasesc in afara traseelor marcate se face pe baza unui acord al administratiei, eliberat in baza unei solicitari scrise trimise la administratia parcului, in format electronic, cu minimum 3 zile inainte de ziua deplasarii, cu precizarea clara a numarului de persoane, perioadei si a traseelor care urmeaza a fi parcurse. Emiterea acestui document nu implica costuri suplimentare.

Administratia s-a preocupat si se preocupa in continuare, impreuna cu formatiile Salvamont Zarnesti si Campulung de repararea si intretinerea refugiilor de pe traseele marcate, a marcajelor si a semnelor de pe traseele turistice omologate. Intretinerea refugiilor existente, aflate in afara zonei traseelor marcate nu intra in preocuparile noastre.

In parc sunt permise exploatari forestiere, cu anumite restrictii, conform amenajamentelor silvice. Din pacate nu toata suprafata parcului a fost legiferata ca fiind constituita din zona de protectie stricta sau integrala. In perioada 2004-2007 au fost taiate ras aproape 300 ha de catre proprietarii persoane fizice, in judetul Arges, marea majoritate a acestor taieri fiind in concordanta cu legislatia existenta in perioada respectiva, care a fost apoi imbunatatita, taierile din Crai fiind unul din motivele principale ale acestor modificari. Astfel, atat in legea ariilor protejate cat si in codul silvic au fost interzise complet taierile rase in parcurile nationale. Am beneficiat atunci si de sprijinul Consiliului Europei.

Administratia a incercat sa mareasca aceasta suprafata protejata, tot ceea ce era in protectie integrala a fost introdus in zona de protectie stricta, insa legislatia limiteaza modificarile acestei zone. Exista foarte multe presiuni din partea proprietarilor de paduri din parc – composesorate, persoane fizice, consilii locale. Statul roman a ales sa fie facute retrocedari catre fostii proprietari si in parcurile nationale, chiar si in zonele de protectie integrala sau rezervatiile stiintifice. Exista si niste suprafete care au fost achizitionate recent pentru conservare, care au fost introduse in zona de protectie cu acordul noului proprietar. Si noi am dori sa fie reduse la minim taierile, insa din pacate legal deocamdata nu este posibil. Zonarea parcului o puteti vedea pe site-ul nostru  www.pcrai.ro, in Google Earth, la sectiunea harta turistica.

Vrem inca o data sa atragem atentia tuturor celor care iubesc muntele si Piatra Craiului ca masura de a infiinta un bilet de intrare in parc (cu perioada de aplicare 1 mai-31 octombrie) a fost luata ca sa putem asigura mentinerea pazei si conservarii in parc pe termen lung. Sumele colectate in urma acestei masuri vor fi utilizate cu prioritate pentru mentinerea amenajarilor turistice existente, precum si pentru imbunatatirea sistemului de informare si educare a vizitatorilor si copiilor. Nu este o masura restrictiva ci una absolut necesara pentru ca acest munte unic sa poata fi protejat si considerat parc national. In acest moment administratia parcului nu este finantata de la bugetul de stat, cum nici un parc din Carpati nu este.

Ii asteptam pe toti cei care doresc mai multe lamuriri sa ne contacteze, iar pe cei care iubesc cu adevarat muntele sa se alature programelor noastre de voluntariat. In acest fel vor afla practic care este activitatea administratiei parcului si vor putea contribui ei insisi la luarea unor decizii in favoarea ecoturismului in parc. Ne puteti contacta pe adresa de mail [email protected] si puteti gasi mai multe informatii despre parc, inclusiv harta cu traseele marcate pe www.pcrai.ro

 

Administratia Parcului National Piatra Craiului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *