Reaparitia unui vultur sur, in zona comunei Carna, a starnit interesul ornitologilor

Reaparitia unui vultur sur, in zona comunei Carna, a starnit interesul ornitologilor craioveni
Reaparitia unui vultur sur, in zona comunei Carna, a starnit interesul ornitologilor craioveni

In ultimele luni, Romania a avut parte de niste oaspeti mai putin obisnuiti. Este vorba despre cateva specii foarte rare de pasari, care au disparut de zeci de ani din tara noastra – vulturul sur, vulturul hoitar, ielcovanul si acvila de camp. Prezenta lor a fost semnalata mai intai la Targoviste, apoi, in aceasta vara, la Cernavoda si Tulcea, iar zilele trecute – in comuna doljeana Carna. Un vultur sur, stationar intr-un plop din incinta fostei pescarii a localitatii, a atras atentia satenilor, care au semnalat prezenta lui reprezentantilor Muzeului Olteniei din Craiova. Pasarea provine cel mai probabil din Bulgaria, tara in care un ONG desfasoara, intre altele, programe de reintroducere a acestei specii, este de parere dr. Mirela Ridiche, ornitolog in cadrul Sectiei de Stiintele Naturii a institutiei. Vulturul sur a disparut din Romania ca pasare clocitoare inca din anii 1950. De atunci, exemplare solitare au mai fost vazute foarte rar – sporadic in Dobrogea si Maramures, ca vizitatori accidentali veniti din Croatia, Grecia sau Bulgaria.

La mijlocul saptamanii trecute, reprezentantii Muzeului Olteniei din Craiova au primit o informatie inedita din partea unui localnic din comuna doljeana Carna, situata in Lunca Dunarii: Florea Moraru a semnalat prezenta unui vultur sur marcat pe aripi cu codul K6X. Pasarea – care a disparut din Romania in urma cu peste 60 de ani – era stationara intr-un plop din incinta fostei pescarii a localitatii amintite. Prezenta vulturului surla Carnaa fost confirmata si de Marius Basceanu, profesor de Istorie la Scoala Gimnaziala din localitate, care, in discutiile cu elevii de la clasa, a aflat ca pasarea a fost vazuta si de cativa copii, la mijlocul saptamanii trecute, in zona unei cabane de lemn parasite.

Cum era si firesc, stirea a starnit interesul specialistilor in ornitologie: dr. Mirela Ridiche, muzeograf in cadrul Sectiei de Stiintele Naturii, a facut imediat cercetari pentru a afla originea si povestea acestei incredibile aparitii. Lamuririle au venit de la dr. Kiss Botond, renumit cercetator de la Institutulde Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” din Tulcea si colaborator apropiat al Muzeului Olteniei. «S-a aflat, astfel, ca este vorba de un exemplar tanar de Gyps fulvus (vultur sur) care a fost crescut in captivitate, in cadrul programului „Green Balcan”, si a fost lansat in libertate in cursul lunii august dintr-o crescatorie de langa muntele Vraca, Bulgaria de Nord, la74,48 km de locul regasirii, respectiv de localitatea Carna», a precizat dr. Mirela Ridiche

Ornitologul spune ca aceasta specie de vultur se hraneste aproape exclusiv cu hoituri de animale si parcurge zeci sau sute de kilometri distanta in cautarea hranei. „Vulturul sur cuibareste pe stanci din zone muntoase, dar si pe copaci inalti, batrani, in cuiburi de acvile sau de vulturi-codalbi situate in locuri izolate. Revenirea acestui sanitar al mediului in avifauna cuibaritoare a tarii noastre este de dorit, deoarece creste, astfel, valoarea si stabilitatea ecosistemelor. Insa supravietuirea sa depinde in buna parte de atitudinea pozitiva a oamenilor”, a adaugat Mirela Ridiche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *