Recordurile Terrei

terraVazute de undeva de sus, minunatiile uriase ale Terrei par ireale, dintr-un basm. Ceea ce a creat mana naturii iti taie respiratia si te determina sa-ti doresti ca, macar odata in viata, sa calci prin aceste locuri.

Cea mai rece lava vulcanica. Lava natrocarbonata a vulcanului Oldoinyo Leigai, Tanzania, erupe la temperaturi de 500-600 grade Celsius. Lava bazaltica obisnuita erupe, de obicei, la temperaturi de 1.100-1.200 de grade Celsius.

Cea mai inalta piramida marina. Ball’s Pyramid, Oceanul Pacific, are o inaltime de 561 m, si o baza de numai 200 m.

Cea mai adanca vale. Valea Yarlung Zangbo, din Tibet, are o adancime medie de 5.000 m. In 1994, explotatorii au descoperit ca punctul sau cel mai adanc este la 5.382 de metrii. Piscurile de marginesc valea – Namche Barwa (7.753 m) si Java Peri (7.282 m) se afla la 21 de km distanta si sunt despartite de raul Yarlung Zangbo, ce curge la 2.400 m altitudine.

Cel mai inalt continent. Fara a socoti straturile de gheat, Antartica se afla, in medie, cu 2.194 m deasupra geoidului OSU91A (similar nivelului marii, dar mai precis).

Cea mai lunga zi de pe Terra. Fenomenele mareice din oceanele Terre, provocate de efectul gravitational al Lunii, transfera treptat impulsul de la rotatia Terrei spre orbita Lunii. In consecinta, rotatia Pamantului se incetineste cu 0,02 sec/secol si fiecare zi este putin mai lunga decat precedenta.

Cel mai mare defileu terestru. Cel mai mare defileu terestru este Marele Canion, de pe raul Colorado, din zona central-nordica a Arizonei (SUA). Se intinde de la Defileul Marble la Grand Wash Cliffs, pe 446 km, cu o latime de 16 km si o adancime de 1,6 m.

Cea mai inalta arcada naturala. Rainbow Bridge, o structura de gresie rosie de la Lake Powell, Utah (SUA) este cea mai inalta arcada naturala din lume. Structura are o lungime de numai 82,3 m, dar o inaltime de 88,4. Ea s-a format prin erodarea rocii sedimentare mai slabe de catre un rau stravechi, aparand astfel un pod natural.

Cea mai mare alunecare de teren din prezent. Alunecarea de teren de pe Muntele St. Helens, din statul Washington (SUA), a fost cea mai mare observata de un supravietuitor. La 18 mai 1980, circa 2.800 de milioane mc de roca au alunecat de pe munte, imediat inaintea unei eruptii vulcanice. Cantitatea echivaleaza cu un bloc de pamant de aproape 1,2 km inaltime, latime si lungime.

Cele mai vechi roci vulcanice. In zona Inujuak din provincia Quebec (Canada) au fost descoperite roci vulcanice cu o vechime de 3.825 de miliarde de ani. Datarea precisa a rocilor a fost realizata la Universitatea Quebec din Montreal si la Universitatea Simon Fraser din Columbia.

Cel mai mare vulvan activ. Mauna Loa din Hawaii (SUA) e cel mai mare vulvan activ. Are forma unui con cu panta lina, de 120 km lungime si 50 km latime (deasupra nivelului marii), cu rausi de lasa care ocupa mai mult de 5.125 km din insula. Are un volum total de 42.500 km, din care 84,2 % se afla sub nivelul marii.

Cel mai mare corp lichid de pe Terra. Cel mai mare corp lichid de pe Terra este miezul sau extern. Miezul intern este alcatuit din fier/nichel solid si are un diametru de circa 1.221 km. Acesta este inconjurat de un miez extern lichid, cu o grosime de 2.259 km, reprezentand aproape 29.3 % din masa Terrei si 16 % din volumul ei sau de 100 de ori volumul apei din oceanele Terrei.

Sursa: Guinness World Records 2005, editata de RAO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *