O echipa de cercetatori germani a dezvoltat un design revolutionar pentru o mica centrala de tratare a apei, care functioneaza pe baza de energie solara si care ar putea fi solutia pentru zonele Globului afectate de seceta. Expertii de la Institutul Fraunhofer pentru Sisteme Energetice Solare (ISE) din Freiburg au spus ca au realizat mai multe teste pe acest sistem descentralizat de tratare a apei, cu furnizare proprie de electricitate, sperand ca centrala sa devina functionala in urmatoarele luni, informeaza Environmental Leader.
Potrivit echipei germane, centrala poate produce de la 120 pana la 150 de litri de apa potabila pe zi, prin filtrarea apei sarate din mare. ,,Centralele de acest gen functioneaza pe principiul distilarii prin membrane. Apa sarata este incalzita si directionata de-a lungul unei micro-membrane poroase si impermeabila, iar apa potabila racita va curge pe partea cealalta a membranei. Sarea ramane depusa, iar vaporii de apa racesc cealalta parte a amembranei prin condensare. Rezultatul: o apa curata, fara microbi”, spun cercetatorii.
Prin comparatie, celelalte metode pentru curatarea apei, precum osmozele inverse, sunt ori prea sensibile la impuritatile din apa, ori prea ineficiente. In schimb, centralele de distilare a apei prin membrane sunt puternice si necomplicate. In plus, aceste sisteme regenereaza caldura dupa procesul de distilare, fiind astfel eficiente si din punct de vedere energetic. De asemenea, centralele dezvoltate de expertii germani sunt gandite in asa fel incat nu au nevoie de mentenanta.
Cercetatorii precizeaza ca micile centrale ar putea fi de mare utilitate in special pentru comunitatile rurale din Africa si India, unde nu exista rezerve de apa pentru sisteme de desalinizare permanente. Testarea noilor sisteme in Gran Canaria si Jordan au avut deja succes, potrivit echipei germane.
Cercetatorii de la Fraunhofer spun ca pretul pentru 1000 de litri produsi de aceste centrale va fi de circa 10 euro. ,,Cand te gandesti la cat de mult trebuie sa cheltuiasca locuitorii pe sticlele de apa potabila, petru aceeasi cantitate, iti dai seama ca centralele noastre isi vor amortiza imediat investitia”, au concluzionat cercetatorii.
Sursa: Adevarul