Romania s-a angajat, in cadrul negocierilor pentru capitolul de mediu, ca, pana la 16 iulie 2009, sa inchida un numar de depozite pentru deseuri municipale si rurale care nu respecta normele europene si sa deschida altele ecologice, conform directivei Comisiei Europene pentru management-ul deseurilor. Nerespectarea termenului poate duce – de obicei – la declansarea unei proceduri de incalcare a legislatiei europene.
groapa de gunoi
Bruxellesul poate impune sanctiuni de peste 70 de milioane de euro, anual, taind si ajutorul comunitar, de aproape un miliard, destinat capitolului de management al deseurilor. Penalizarile ar putea fi suportate de autoritatile locale, pe care ministrul mediului le acuza ca au stat cu mainile in san.

Deocamdata insa, Comisia e extins termenul limita pentru 101 depozite de deseuri municipale, de la 16 iulie 2009 pana la 16 iulie 2017. Pentru perioada 2007 – 2013, conform unui raport de tara intocmit pentru Comisia Europeana, pentru infiintarea depozitelor ecologice, Romania ar fi trebuit sa investeasca 1.385 de milioane de euro.

Sursa: TVR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here