Romsilva va economisi peste doua mil lei anual, dupa ce a renuntat la cele 42 de fonduri cinegetice

Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva va economisi peste doua milioane de lei anual in urma renuntarii la cele 42 de fonduri de vanatoare, care au fost recent atribuite de Ministerul Agriculturii, a declarat pentru NewsIn directorul in cadrul RNP, Gheorghe Mohanu.
fond cinegetic
Astfel, potrivit lui Mohanu, in fiecare an, pentru un fond de vanatoare gestionat, Romsilva cheltuie, in medie, circa 100.000 lei.

„Sunt bani pe care ii cheltuim cu hrana suplimentara a vanatului, pentru ca in habitatul natural nu o gaseste in totalitate, cheltuieli cu salariile, fiindca pentru fiecare fond de vanatoare legea ne impune sa avem cel putin un salariat care sa aiba sarcini exclusive pentru acest fond de vanatoare, acesta fiind platit in medie cu 2.000 lei lunar. La acestea, daca adaugam cheltuielile cu chiria, cu tarifele de gestionare, pentru intretinerea si paza vanatului, se ajunge la un miliard lei vechi (n.r. 100.000 lei)”, a declarat Mohanu.

Acesta a explicat ca, la un fond de vanatoare cu cota mica de recoltare, suma de 100.000 lei inseamna pierdere pentru Romsilva. „La un fond de vinatoare de pe care nu recoltezi nimic sau unde cota de vanatoare este foarte mica, miliardul acela inseamna pierdere. Singurele fonduri care pot cat de cat sa nu ne duca la aceste pierderi sunt cele unde am recolta la specii de vanat mare, urs sau cerb”, a mai spus director in cadrul Romsilva.

Mohanu a precizat ca in cazul celor 42 de fonduri la care Romsilva a renuntat recent, fiind atribuite de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in urma recoltarii vanatului, se puteau acoperi circa 50% din cheltuielile cu gestionarea. Astfel, Romsilva va economisi circa 50.000 lei pe an, pentru fiecare fond scos din gestiune.

„In majoritatea lor, la cele 42 de fonduri de vanatoare, economiile sunt undeva peste 50.000 de lei, restul fiind pierdere. Astfel, la 42 de fonduri sunt pe putin 20 de miliarde de lei vechi (n.r. doua milioane lei noi) pe care eu (n.r. RNP) le economisesc. Acesti bani nu mi-i da nimeni, eu sunt agent economic, care functionez prin autofinantare si autogestiune. Eu trebuie sa acopar cumva cheltuielile acestea si de multe ori trebuia sa recurg la veniturile din masa lemnoasa. Nu e normal sa exploatez si sa valorific masa lemnoasa ca sa imi acopar pierderile de la vanatoare”, a adaugat Gheorghe Mohanu.

El a mentionat ca Romsilva se va orienta in viitor si spre alte activitati decat vanatoarea, cum sunt excursiile pe traseele turistice si vanatoarea de imagini.

„Ne vom axa pe un numar mult mai mic de fonduri pe care le vom putea gestiona bine, cu rezultate mult mai bune si pe protectie si pe recoltarea vanatului. Mai mult, cautam sa dezvoltam activitatile colaterale, de exemplu vanatoarea de imagini sau excursiile pe traseele turistice”, a explicat directorul RNP.

Gheorghe Mohanu declara recent pentru NewsIn ca Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva vrea sa reduca numarul fondurilor cinegetice pe care le gestioneaza de la 572, cate sunt in prezent, la circa 300, pana in anul 2012, deoarece nu sunt profitabile.

Ministerul Agriculturii a atribuit spre gestionare prin licitatie, saptamana trecuta, 41 de fonduri de vanatoare pentru suma de 841.105,6 euro.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *