Rosia Montana, lobby sau consultare publica? Scrisoare catre Ponta, Plumb si Barbu

Ministrul culturii: Nu voi fi de acord ca patrimoniul cultural de la Ro?ia Montan? s? aib? de suferit din cauza exploat?rii aurului
Rosia Montana, lobby sau consultare publica? Scrisoare catre Ponta, Plumb si Barbu
Rosia Montana, lobby sau consultare publica? Scrisoare catre Ponta, Plumb si Barbu

Mai multe organizatii din Romania, printre care si Ordinul Arhitectilor au adresat o scrisoare comuna catre reprezentantii Guvernului, cu privire la consultarea publica initiata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pe tema proiectului minier al Rosia Montana Gold Corporation.

Scrisoarea comuna a ICOMOS Romania, Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, Asociatia ARA si Fundatia ProPatrimonio este adresata guvernantilor in contextul lansarii procedurii de consultare a publicului „in vederea maximizarii beneficiilor de mediu aduse de Proiectul Rosia Montana” si in urma declaratiilor recente formulate la nivel guvernamental privind iminenta emitere a acordului de mediu pentru proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Scrisoarea este adresata premierului Victor Ponta, ministrului Mediului Rovana Plumb si ministrului Culturii Daniel Barbu. Iata cateva fragmente:

“Scopul anuntat al consultarii lansate de MMSC indica o decizie deja luata care ar conduce laabuzuri asupra dreptului de proprietate, la ingradirea posibilitatii de dezvoltare armonioasa si durabila a comunitatii, la distrugerea mediului natural si a patrimoniului cultural. Caracterul manipulator al documentului propus spre consultare de MMSC transpare inca din titlu: ‘Nota pentru consultarea publicului in vederea maximizarii beneficiilor de mediu aduse de Proiectul Rosia Montana’, care afirma existenta unor aspecte pozitive, dar ignora efectele dezastruoase ale proiectului pentru mediul natural si cultural”.

“In continutul documentului nu sunt prezentate solutii ale autoritatilor pentru problemele ridicate de proiectul minier, ci sunt transcrise fidel pseudo-masuri propuse de operatorul minier, cuprinse ca atare in documentatia aflata in analiza la MMSC si asumate fara discernamant de autoritatea de mediu”.

“Capitolul referitor la patrimoniul cultural si cel referitor la peisaj cuprind masuri distructive, contrare scopurilor protejarii patrimoniului cultural – precum realizarea unor replici in schimbul distrugerii monumentului original – si imping pana la ridicol intentia de a masca impardonabila distrugere a patrimoniului minier istoric prin manifestarea unui interes pentru calitatea integrarii in peisaj a culorii unor cladiri miniere care ar urma sa fie construite. Masurile propuse de operatorul minier si transcrise de minister au ca premisa, fara exceptie, amplasarea obiectivelor miniere – cariere deschise, drumuri, halde – direct peste monumente istorice clasate, protejate prin legea statului roman. Acest gen de actiuni echivaleaza cu jefuirea tarii prin distrugerea patrimoniului cultural national”.

“Ca atare, initiativa MMSC, se dovedeste a fi numai aparent benefica, fiind in realitate o incercare de deghizare a intentiilor autoritatilor statului de a trece sub tacere efectele distructive majore ale proiectului minier si de a-l gira, in pofida legii”, conchid opozantii proiectului.

Cerintele celor care se opun proiectului 

In incheierea scrisorii, autorii solicita auoritatilor urmatoarele:

1. Protejarea sitului in acord cu legislatia specifica nationala. Legea nu functioneaza in cazul Rosia Montana. Daca legile ar fi fost aplicate, proiectul minier in cariera deschisa ar fi fost demult abandonat, iar Rosia Montana ar fi beneficiat, datorita calitatilor sale, de o punere in valoare corespunzatoare.

2. Promovarea Rosiei Montane in Lista Patrimoniului Mondial. In acest scop este necesara depunerea de urgenta la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a nominalizarii Rosiei Montane pe Lista Indicativa a Romaniei in vederea includerii in Lista Patrimoniului Mondial.

3. Declansarea unui program de salvare si valorificare a patrimoniului Rosiei Montane. Cu cat este amanata mai mult implementarea unui astfel de program, cu atat va fi mai prejudiciat acest patrimoniu, resursa neregenerabila. Prioritara in acest sens se impune a fi colaborarea cu Europa Nostra, care a nominalizat recent Rosia Montana intre cele mai periclitate situri din Europa si a inscris-o in programul de salvare „7 Most Endangered”, derulat in asociere cu Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

4. Redefinirea politicilor locale si regionale – in prezent deturnate in interesul exclusiv al operatorului minier – si reasezarea lor in acord cu principiile dezvoltarii sustenabile, pornind de la o viziune bazata pe resursele naturale si culturale exceptionale ale sitului Rosia Montana. Semnatarii scrisorii sunt Sergiu Nistor, presedinte al ICOMOS Romania, Serban Tiganas, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, Viorica Curea, presedinte al Uniunii Arhitectilor din Romania, Monica Margineanu Carstoiu, presedinte al Asociatiei Arhitectura. Restaurare. Arheologie, Serban Cantacuzino, presedinte al Fundatiei ProPatrimonio.

Negocierile privind realizarea proiectul Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, dar lucrarile de investitie vor incepe doar daca Legislativul va lua o decizie favorabila in acest sens, a declarat recent premierul Victor Ponta.

Intrebat cand va fi demarat proiectul Rosia Montana, premierul a raspuns ca Parlamentul trebuie sa decida „daca va fi demarat”.

„Din punctul de vedere al Guvernului, la inceputul sesiunii parlamentare, va avea finalizat negocierea si proiectul de lege”, a spus Victor Ponta.

El a afirmat ca Executivul a luat toate masurile necesare, inclusiv cu privire la standardele de mediu, considerate nesatisfacatoare in forma initiala a proiectului.

„Nu pot sa vorbesc in numele Parlamentului, pot sa vorbesc in numele Guvernului: cred ca 13 ani de cand se tot plimba prin diverse structuri guvernamentale sunt de ajuns. Cred ca decizia finala intr-un proiect atat de controversat, cu avantaje si dezavantaje, poate fi luata doar de Parlament. Sunt convins ca aici toata lumea, inclusiv presedintele, va considera ca e bine sa avem o lege, ca nu furam cu legea, ci dimpotriva, sprijinim cu legea, dar repet: noi am luat toate masurile, in primul rand cele referitoare la standardele de mediu, dupa aceea cele referitoare la nivelul redeventelor si la participarea statului roman, pe care le consideram – toate trei – nesatisfacatoare in forma initiala a proiectului. Daca acum sunt si s-a ajuns prin negociere la standarde satisfacatoare, trimitem spre Parlament si Parlamentul decide”, a afirmat premierul.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, figureaza in Planul national de investitii si locuri de munca lansat de Guvern si este prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul sa primeasca 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *