Rusia permite Chinei sa participe la productia de petrol in Estul Siberiei

Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, în locul major?rii redeven?ei
Rusia permite Chinei sa participe la productia de petrol in Estul Siberiei
Rusia permite Chinei sa participe la productia de petrol in Estul Siberiei

Principalul producator de petrol din Rusia, grupul de stat Rosneft, a acceptat vineri sa imparta o parte din resursele sale cu compania chineza China National Petroleum Corp (CNPC), cele doua firme semnand un memorandum de intelegere in vederea dezvoltarii in comun a depozitelor din Estul Siberiei, transmit Reuters si AFP.

Pana acum Rusia, cel mai mare producator mondial de petrol, a preferat sa semneze doar acorduri de aprovizionare pe termen lung in valoare de mai multe miliarde de dolari cu China, cel mai mare importator de petrol din lume.

Rosneft si CNPC au precizat ca vor infiinta o societate mixta, detinuta in proportie de 51% de Rosneft si 49% de CNPC, care va dezvolta o serie de depozite precum campul Srednebotuobinsk, pe care Rosneft l-a achizitionat odata cu preluarea companiei Taas-Yuriakh.

Depozitul Srednebotuobinsk, care potrivit Rosneft contine rezerve de 134 milioane tone de petrol si 155 miliarde metri cubi de gaze naturale, este amplasat in apropiere de conducta petroliera Eastern Siberia – Pacific Ocean (ESPO). Rosneft livreaza Chinei aproximativ 300.000 de barili pe zi via ESPO iar la inceputul anului s-a angajat sa dubleze volumul livrarilor.

Compania rusa, care in luna martie a preluat firma TNK-BP pentru 55 de miliarde de dolari, trebuie sa-si majoreze baza upstream pentru a putea sa-si onoreze promisiunile vizand cresterea vanzarilor catre China.

‘Acordurile convenite dovedesc inca odata ca Rosneft are suficiente resurse pentru a-si atinge obiectivele strategice’, a declarat directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

Luna trecuta, China a devansat SUA devenit cel mai mare importator mondial de titei. Potrivit firmei de consultanta Wood Mackenzie, pana in 2020 China va cheltui 500 de miliarde de dolari pentru importurile de titei, fata de 335 miliarde de dolari in cazul SUA.

La randul sau, CNPC incearca sa-si multiplice sursele de aprovizionare cu energie pentru a raspunde nevoilor Chinei. In luna iunie a acestui an Rosneft si CNPC au semna un mega-contract in valoare de 270 de miliarde de dolari pe o perioada de 25 de ani privind livrarea de petrol rusesc catre China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *