Sanctiuni penale impotriva infractiunilor de mediu

Albia Dunarii, poluata in proportie de 80 la suta

Comisia Europeana a acordat unui numar de 12 state membre, printre care si Romania, doua luni pentru a aplica normele UE privind sanctiuni penale impotriva poluarii marilor si a altor infractiuni legate de mediu.

Directiva 2008/99/CE privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal ar fi trebuit sa fie introdusa in legislatia nationala pana la 26 decembrie 2010. Cu toate acestea, pana in prezent, 10 tari (Cipru, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Portugalia, Republica Ceha, Romania si Slovenia) nu au facut acest lucru.

Directiva prevede asigurarea faptului ca toate statele membre sunt disponibile masuri de drept penal pentru a face fata unor incalcari grave ale normelor UE privind protectia mediului. Directiva cuprinde o lista a incalcarilor care trebuie considerate ca fiind infractiuni in toate statele membre, precum transportul ilegal de deseuri sau comertul cu specii pe cale de disparitie.

Sanctiuni penale impotriva poluarii de catre nave

In acelasi timp, opt state (Finlanda, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, Republica Ceha, Romania si Slovacia) nu au respectat anumite norme separate privind poluarea cauzata de nave. Este vorba despre directiva 2009/123/CE ar fi trebuit sa fie pusa in aplicare pana la 16 noiembrie 2010. In cazul in care statele membre vizate nu informeaza Comisia, in termen de doua luni, cu privire la masurile de punere in aplicare, aceasta poate transmite cazurile respective Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Directiva 2009/123/CE se refera la poluarea cauzata de nave face parte dintr-un set de norme ale UE referitoare la consolidarea sigurantei maritime si la prevenirea poluarii cauzate de nave. Aceasta prevede ca statele membre sa incrimineze deversarile grave si ilicite de substante poluante de catre nave.

Ultimul avertisment

Ambele directive solicita statelor membre sa se asigure ca infractiunile mentionate sunt pasibile de aplicarea unor sanctiuni „eficace, proportionale si cu efect de descurajare.” Neaplicarea de catre statele membre a directivelor nu permite instituirea unor norme minime comune in materie de drept penal impotriva incalcarilor grave ale legislatiei UE privind protectia mediului si impotriva poluarii cauzate de nave. Astfel de norme la nivelul intregii UE sunt esentiale pentru a preveni lacunele care, in caz contrar, ar putea fi exploatate de catre infractorii din domeniul mediului.

„Avizele motivate” anuntate astazi de Comisia Europeana reprezinta cea de a doua faza a procedurii in trei etape privind incalcarea dreptului comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *