Antilopa araba a fost salvata de la disparitie

Populatia de antilope arabe a ajuns acum la 1.000 de exemplare.

Atilopa araba regala (Oryx leucoryx), care a fost vanata pana aproape a disparut, are acum un viitor mai bun, potrivit ultimelor date publicate in Lista Rosie a Speciilor Amenintate a IUCN – Red List of Threatened Species.

„Salvarea antilopei arabe de la extinctie este un lucru deosebit de important si un adevarat succes al eforturilor de conservare, pe care speram sa il repetam si in ceea ce priveste alte specii amenintate”, a declarat Razan Khalifa Al Mubarak, director general al Agentiei pentru Mediu din Abu Dhabi.

Antilopa araba, o specie care traieste doar in peninsula arabica, este cunoscuta de localnici drept Al Maha. Se crede ca ultimul exemplar salbatic a fost impuscat in 1972. Anul acesta, datorita imperecherilor reusite in captivitate si eforturilor de re-introducere a speciei, antilopa araba a fost listata drept specie vulnerabila in Lista Rosie, de la specie amenintata. Aceasta este pentru prima oara cand o specie catalogata drept disparuta in salbaticie, reuseste sa isi revina atat de bine.

Desi ea a avut noroc, alte specii nu traiesc momente prea placute. Din cele 19 specii de amfibieni adaugate pe Lista Rosie anul acesta, opt sunt clasificate drept critic amenintate, inclusiv Atelopus patazensis, o specie de broasca arlechin din Peru siDendrotriton chujorum, o salamandra pitica din Guatemala.  Amfibienii raman grupul cu riscul cel mai mare de disparitie, cu 41% din specii amenintate. Cauzele principale sunt pierderea habitatului, poluarea, bolile si speciile invazive.

In cazul reptilelor endemice din Noua Caledonie, care au fost clasificate pentru prima oara, 67% din speciile din acest grup, pentru care exista suficiente informatii, sunt amenintate cu disparitia.

„Cheia pentru oprirea crizei extinctiei este inlaturarea principalelor amenintari asupra speciilor si mediului inconjurator. Doar dupa aceea, viitorul lor va fi unul sigur. Lista Rosie a IUCN le furnizeaza persoanelor care iau decizii o baza incredibila de date, nu doar despre statusul de conservare a speciilor, ci si despre amenintari si actiunile necesare”, a spue Simon Stuart, presedintele comisiei pentru Supravietuirea Speciilor de la IUCN.

O alta specie amenintata, nou clasificata, este tarsierul lui Wallace (Tarsius wallacei).Primata a fost descoperita in 2010 si traieste doar in doua zone mici din Sulawesi, Indonezia. Fata de varul sau, tarsierul din insula Siau, adaugat si el pe Lista Rosie si clasificat drept critic amenintat, despre tarsierul lui Wallace nu exista multe informatii.

Din cele 248 specii de homari, 35% sunt clasificati la „Lipsa de informatii”, incusluv homarul caraibean spinos (Panulirus argus). Peste 1,2 miliarde de oameni depinde de speciile marine pentru mancare si asigurarea traiului, asa ca obtinerea de informatii despre ele este esentiala.

Pierderea biodiversitatii este una din cele mai mari crize ale lumii, din prezent, foarte multe specii fiind critic amenintate cu disparitia. Estimarile Listei Rosii arata ca disparitia lor are loc de 100-1.000 de ori mai repede decat in mod normal. Cauzele sunt nenumarate: de la distrugerea habitatului, schimbarile climatice, comertul ilegal cu animale,la raspandirea speciilor invazive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *