Selectarea va influenta pretul gunoiului la Oradea

Selectarea va influen?a pre?ul gunoiului
Selectarea va influenta pretul gunoiului
Selectarea va influenta pretul gunoiului

Amenda pentru gunoiul de langa pubele sa fie scrisa pe numele persoanei si nu a asociatiei, cer administratorii.

Din 1 ianuarie 2017, legea va dubla pretul gunoiului depus in halde, prin intrarea in vigoare a unei taxe impuse la nivel european. Unica masura valabila pentru mentinerea facturilor la un nivel acceptabil este cresterea gradului de selectare a gunoiului menajer, deci scaderea cantitatii depuse la halda, a spus miercuri, Mircea Ghitea, seful Directiei Tehnice din Primarie. Acesta a fost mediatorul dezbaterii publice a strategiei de salubrizare a Oradiei pe urmatorii zece ani, organizata in Sala Mare, cu participare mai degraba modesta din partea publicului. Au luat loc in sala trimisi ai firmelor interesate, cativa administratori de asociatii, consilieri locali si functionari din Primarie.

Sa schimbam tarifarea

„Modul actual de tarifare nu incurajeaza colectarea selectiva”, crede directorul. Ghitea zice ca Primaria a facut mai multe demersuri pentru modificarea legii si introducerea permisiunii de a se factura serviciul in functie de cantitate si nu pe persoana, ca acum.

„Am fi multumiti chiar si cu o modificare la modul de a obtine permisiunea si nu de a se impune la nivel national tarifarea aceasta. Poate ca nu toate localitatile sunt pregatite pentru asta dar, celor care sunt, ne-ar fi lasat posibilitatea sa trecem si la asemenea mod de plata. Toata legislatia impune administratiilor locale reducere procentuala ridicata a deseurilor depozitate si procent ridicat de selectare dar nu ofera niciun fel de masuri conexe care sa ne sprijine. Adica riscam niste amenzi, dar nu avem nicio parghie sa influentam situatia”, zice Ghitea.
Acesta spune ca, in conditiile prezente, „amendarea are rolul ei. Inclin sa cred ca civilizatia occidentala nu s-a creat doar pe bun simt. Exista, poate, o doza ridicata, dar si acolo au fost sanctiuni pentru cei care nu respecta legea”.

Supraveghere video

Toti administratorii care au luat cuvantul s-au pronuntat contra amendarii asociatiilor de proprietari pentru mizeria din jurul pubelelor si pentru o monitorizare a atentiei. Unii au cerut camere video altii, o implicare mai sustinuta a Politiei Locale.

„Serviciile domnilor de la RER m-au dezamagit in ultima vreme. Am incercat sa iau legatura cu domniile lor dar imi raspunde robotul. Mai fratilor, eu nu discut cu fiare, ci cu oameni! Eu platesc aceste servicii. In ultimele luni ridica doar containerele pline, nu si pe cele care-s jumatate sau pe sfert umplute”, reclama reprezentantul Asociatiei Adona 306, care cuprinde 465 apartamente.

Acesta cere „sa inchidem tarcurile si sa punem camere de luat vederi”.

„Nu e adevarat ca amenda nu e o solutie. Dar nu sunt de acord cu amendarea asociatiei. Am 20 de blocuri. De ce sa plateasca 20 de blocuri pentru neglijenta unuia sau altuia?!”

Cel care este prins, sa plateasca. Si existand camerele de luat vederi, vor disparea mizeriile de langa pubele. Nu doar tiganii gresesc, nu doar ei le imprastie. Camerele vor arata cine arunca in afara containerelor”, spune barbatul.

Insuficiente

Acesta a laudat amplasarea igluurilor pentru ambalaje dar a remarcat ca nu sunt suficiente. Ca raspuns, Ghitea i-a spus ca strategia cuprinde si ideea amplasarii de containere in subteran: „avem in evidenta cam 100 de amplasamente unde e dificil de amplasat containere la suprafata, din cauza proximitatii cu locuintele. Costurile sunt estimate la 10.000 si 15.000 de euro pe amplasament”.

Ghitea a mai zis ca „sistemul de supraveghere video poate fi o solutie de folos in identificarea celor care nu respecta legea”.

Contra taxarii pe volum

Ca si Ioan Horvat de la Coalitia Rogerius,Silvia Ardelean s-a opus taxarii pe unitate de volum si nu pe persoana. „Asta va provoca migratia gunoaielor. Ca sa nu plateasca, vor arunca deseurile la altii”, crede ea. „Amendarea asociatiilor nu este o solutie, cum nu e nici cea cu camerele video. Cei care incalca legea trebuie sa fie supravegheati de oamenii legii.

Daca vor fi amendate asociatiile de proprietari, vom contesta amenda. De aia e politie comunitara si de aia o platim”, a declarat, raspicat, Ardelean.

Strategia gestionarii deseurilor se dezbate azi, in plenul Consiliului Local. Ramane de vazut in ce masura se regasesc in documentul pus sub nasul alesilor masurile propuse de asociatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *