Conferintǎ guvernamentalǎ la Paris: urgenta reconcilierii economiei cu ecologia

Conferintǎ guvernamentalǎ la Paris: urgenta reconcilierii economiei cu ecologia
Conferintǎ guvernamentalǎ la Paris: urgenta reconcilierii economiei cu ecologia

La Paris, presedintele François Hollande a anuntat citeva mǎsuri importante in vederea reconcilierii economiei cu ecologia, in contextul unei Conferinte guvernamentale pe tema mediului inconjurǎtor. Timp de douǎ zile mai multe dezbateri sunt programate pe teme de sǎnǎtate, transport si climǎ, cu participarea multor responsabili politici, patroni, reprezentanti sindicali si ai unor organizatii neguvernamentale.

“Ne-am adunat pentru a face din Franta o tarǎ exemplarǎ la ea acasǎ in materie de mediu inconjurǎtor, o tarǎ angajatǎ plenar in tranzitia energeticǎ si in vederea protectiei si a conservǎrii biodiversitǎtii.” Aceastǎ frazǎ a fost pronuntatǎ de ministra ecologiei, doamna Ségolène Royal. Un intreg program deci pentru perioada imediat urmǎtoare, si mai ales in contextul in care Franta va gǎzdui anul viitor o importantǎ Conferintǎ internationalǎ pe tema schimbǎrilor climaterice. Presedintele François Hollande a subliniat de altfel, in discursul sǎu, cǎ doreste sǎ transforme acest “rendez-vous” planetar din 2015 intr-un moment istoric pus sub semnul salvǎrii planetei.

Seful statului a fost ascultat cu mare atentie mai ales de ecologistii francezi care ii reproseazǎ lipsa unei veritabile ambitii in materie de promovare a industriei “verzi”, si mai ales abandonarea unui proiect de lege privind taxarea camioanelor care polueazǎ (ecotaxa).

François Hollande a anuntat insǎ alte mǎsuri, dintre care una primitǎ cu aplauze, si anume aceea de taxare a proiectelor de dezvoltare bazate pe energie produsǎ pe bazǎ de cǎrbune. Intentia sa este de a extinde aceastǎ campanie la nivel european, in conditiile in care energia produsǎ pe bazǎ de cǎrbune este si cea mai poluantǎ.

Franta vrea sǎ meargǎ “mai departe” si in privinta interzicerii pesticidelor, o practicǎ industrialǎ cu efecte dezastuoase in materie de sǎnǎtate si care duce, acum s-a demonstrat, si la disparitia albinelor.

Franta urmeazǎ sǎ se doteze anul viitor cu o Agentie a biodiversitǎtii, iar o lege legatǎ de protectia biodiversitǎtii va fi prezentatǎ Parlamentului in mai anul viitor.

In discursul sǎu François Hollande s-a referit si la recenta dramǎ de la Sivens, unde un tinǎr militant ecologist si-a pierdut viata in contextul unor proteste violente impotriva construirii unui baraj. Pe viitor executivul francez se angajeazǎ deci sǎ amlioreze modalitǎtile de consultare cu cetǎtenii ori de cite ori vor fi deschise astfel de mari santiere.

Participantii la conferintǎ dispun acum de douǎ zile pentru a analiza un set de 159 de propuneri avansate de guvern in materie de mediu inconjurǎtor, veritabilǎ “foaie de parcurs ecologicǎ” pentru anul viitor si chiar in perspectivǎ mai largǎ.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente