24 de mii de s?teni din nordul Moldovei vor s? colecteze de?eurile separat
24 de mii de sateni din nordul Moldovei vor sa colecteze deseurile separat
24 de mii de sateni din nordul Moldovei vor sa colecteze deseurile separat

Se asteapta ca locuitorii satelor Singureni, Corlateni, Grinauti, Recea, Racaria si Alunis, din raionul Rascani, si satul Pelinia, din raionul Drochia, sa-si separe gunoiul inainte de a-l arunca in containerul corect. De serviciul de colectare separata a deseurilor, lansat ieri la Singureni, vor beneficia aproximativ 24 de mii de cetateni.

Serviciul a fost creat in cadrul unui proiect realizat de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord (ADR Nord) din sursele Fondului National pentru Dezvoltare Regionala (FNDR) si ale Guvernului Germaniei. Gratie acestui proiect, in cele 7 localitati rurale au fost lichidate 20 de gunoisti neautorizate.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a apreciat pozitiv cooperarea localitatilor vizate de proiect, mentionand ca fara initiativa autoritatilor locale un astfel de proiect ar fi fost imposibil de realizat. „Regionalizarea serviciului de colectare separata a deseurilor este un obiectiv dificil, dar nu si imposibil. In tara noastra avem mai multe proiecte indraznete in acest domeniu si trebuie sa le multiplicam”, a mentionat directorul ADR Nord.

„Desi functionarea serviciului de colectare separata a deseurilor in cele 7 localitati rurale a inceput cu intarziere, s-a facut un lucru mare”, a remarcat presedintele raionului Rascani, Ion Parea, care este si presedintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord. In acest context, presedintele Ion Parea le-a multumim autoritatilor implicate in realizarea proiectului, felicitandu-i totodata pe localnici, care vor avea conditiile necesare pentru a proteja mediul inconjurator.

Locuitorii din cele sapte localitati rurale vor separa deseurile colectate in patru categorii: hartie, sticla, deseuri menajere si masa plastica. Anul trecut, in cadrul unei campanii de informare si constientizare, cetatenii au fost informati despre beneficiile colectarii separate a deseurilor, precum si despre responsabilitatea de a achita la timp facturile pentru acest serviciu public.

Potrivit ADR Nord, costul lunar al serviciului de colactare separata a deseurilor este de 10 lei pentru persoanele singuratice si cele cu dizabilitati (gradele I si II), 30 de lei pentru o gospodarie, 50 de lei pentru institutiile publice, 100 de lei pentru intreprinderi si agenti economici, iar cei care nu vor utiliza serviciul si vor transporta individual deseurile vor achita un pret de 30% din suma stabilita. Aceste tarife vor fi valabile in toate cele sapte localitati vizate de proiect, fiind aprobate de Consiliile locale.

Bugetul total al proiectului de gestionare a deseurilor solide in cele sapte localitati este de 7 052 100 de lei, 5 812 110 de lei fiind oferiti de FNDR si 1 239 990 de lei de Guvernul Germaniei, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale in Republica Moldova”, gestionat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here