Sfaturi pentru economisirea combustibilului

Sfaturi pentru economisirea combustibilului

S-a scumpit iar carburantul, pentru a patra oara in acest an! Soferii au deja doua optiuni pe care trebuie sa le ia in calcul: ori isi lasa masinile in parcare, ori invata cum sa conduca economic. Stelian Culcescu, direc-tor de service auto, ne spune cum sa sofam ca sa ne pastram combustibilul in rezervor cat mai mult timp.

Motorul nu trebuie sa se incalzeasca pe loc

Odata ce ai pornit motorul, trebuie sa pui masina in miscare. Daca autoturismul sta pe loc, cu motorul pornit, vei consuma mult mai mult combustibil. Imediat ce ai pornit masina e recomandat sa si pleci cu ea.

Foloseste treptele de viteza optime

Nu merge cu motorul subturat, adica intr-o treapta de viteza superioara fata de cea care ar fi adecvata vitezei cu care se deplaseaza masina. Masina consuma mai mult atunci cand este subturata sau supraturata.

Verifica presiunea cauciucurilor

Pneurile umflate prea putin sunt una din principalele cauze ale pierderii de combustibil. Presiunea se verifica periodic, la fiecare deplasare mai lunga si cel putin o data pe luna.

Schimba regulat filtrul de aer

Un filtru curat va reduce semnificativ consumul de combustibil. Un filtru murdar restrictioneaza circulatia aerului in motor, ceea ce dauneaza economiei de carburant.

Foloseste o viteza constanta!

Condu cat mai calm! Evita accelerarea si franarea cand situatiile nu cer in mod deosebit. Daca folosesti o viteza constanta vei schimba mai rar treptele de viteza si vei reduce consumul.

Nu porni cu scartait de roti!

Pornitul cu scartait de roti creste consumul masinii. Incearca sa demarezi usor, accelerand moderat. Si stilul agresiv de a conduce este pagubos pentru ca fortarea masinii necesita si ea mai mult combustibil. Nu frana brusc si nu accelera brusc.

Scapa de obiectele inutile

Masina trebuie sa fie cat mai usoara. Verifica ce poate fi aruncat din ea sau dus in casa. Nu are rost sa o ingreunezi cu kilograme in plus!

Opreste motorul la stop

In oras, unde consumul de carburant este la nivel maxim, poti face economii daca opresti motorul la stop. In ce conditii? Daca semaforul arata culoarea rosie pentru mai mult de 15-20 de secunde, atunci merita sa opresti motorul.

Renunta la portbagajul exterior

Fiecare tip de autoturism are un anumit consum optim de combustibil. Daca masina ruleaza cat mai aproape de acest cuplu maxim, atunci consumul va fi mic.

Un alt sfat: evita montarea pe masina a elementelor exterioare precum portbagajul sau barele de sustinere a portbagajului atunci cand nu este folosit. Masina nu mai este aerodinamica si se pierde combustibil”.

Uite cu cat s-au scumpit carburantii

Dupa scumpirea anuntata de Petrom, vine randul companiei Rompetrol sa ridice pretul carburantilor. Astfel, un litru de benzina 95 Efix s-a scumpit cu 16 bani, de la 5,59 lei la 5,75 lei pe litru.

De asemenea, Alto 101 costa 6,4 lei, de la 6,24 lei pe litru. La motorina, preturile au crescut cu 12 bani pentru Efix Diesel, de la 5,82 la 5,94 lei pe litru. La diesel Alto 55 pretul a crescu cu 11 bani, de la 6,13 la 6,24 lei pe litru. Petrom a fost prima companie care a operat majorari la preturi. Acestea au crescut cu 9, respective 12 bani pe litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *