Sibiul urmatorilor 10 ani: verde, cultural, inovativ si al comunitatilor

Sibiul urmatorilor 10 ani: verde, cultural, inovativ si al comunitatilor
Sibiul urmatorilor 10 ani: verde, cultural, inovativ si al comunitatilor

Primaria Sibiu impreuna cu Fundatia Heritas a finalizat elaborarea Ghidului de Dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru perioada 2014 – 2024, un document care indica directiile de dezvoltare a orasului pentru urmatorii 10 ani, acestea fiind stabilite in urma analizei datelor si consultarilor publice. Prin obiectivele propuse, noul ghid continua proiectele celor 10 ani precedenti.

“Acesta este mai mult decat un simplu act administrativ care exprima viziunea administraiei locale. Documentul este in fapt rezultatul unor ample consultari publice pe care le-am organizat atat cu instituii publice si specialisti, cat si cu ONG-uri, diverse asociaii si simpli cetaeni. Pentru noi a fost important sa aflam direcia in care cetaenii si actorii publici doresc ca orasul sa se dezvolte, pentru ca sprijinul comunitaii in eforturile administraiei locale este extrem de important. De aceea, cred ca Ghidul este un document reprezentativ si va fi un instrument foarte bun pentru noi, ajutandu-ne sa stabilim prioritatea investiiilor viitoare” a subliniat primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.

Patru directii

Documentul stabileste patru direcii principale de dezvoltare pentru urmatorii 10 ani Sibiu – oras al culturii si al sportului, Sibiu – oras inovativ si prosper, Sibiu – oras verde si responsabil si Sibiu – oras al comunitailor.

Aceste directii de dezvoltare vor polariza proiectele de investitii ale administratiei locale, iar scopurile urmatorilor 10 ani se vor referi la pastrarea si consolidarea identitatii orasului prin dezvoltarea unor programe in domeniul patrimoniului si al culturii, sustinerea rolului social al culturii si sportului, cresterea notorietatii orasului la international, promovarea unui mediu economic dinamic, sustinerea unei dezvoltari durabile, integrarea intr-un context regional a orasului si asigurarea unei bune guvernari a Sibiului.

Intre proiectele propuse pentru urmatoarea perioada se numara diversificarea ofertei culturale, reabilitarea patrimoniului arhitectural si a spaiilor urbane, valorificarea peisajului natural, incurajarea dezvoltarii sportului de masa si diversificarea infrastructurii sportive, incurajarea activitailor culturale in cartiere.
Utilizarea instrumentelor specifice sectorului tehnologiei informaiei ca vector de promovare, dezvoltarea Aeroportului Internaional Sibiu, susinerea domeniilor economice care creeaza valoare adaugata, asigurarea infrastructurii care sa atraga noi investitori, cresterea si diversificarea ofertei de locuri de munca si stimularea parteneriatelor public – private.

Documentul detaliaza fiecare dintre aceste obiective care vor duce Sibiul spre o dezvoltare durabila in urmatorii zece ani, prin concursul autoritailor, al mediului de afaceri si al intregii comunitai.
In tendinte

Documentul este sincronizat si cu tendinele europene si internaionale in domeniul dezvoltarii comunitailor, fiind subliniate mai ales prevederile strategiei Europa 2020 care prevede dezvoltarea inteligenta, durabila si incluziva in domeniul economiei, ocuparii populaiei, cresterii eficienei energetice, educaiei, reducerii emisiilor nocive, turismului, culturii si sportului.

In prima parte a ghidului sunt descrise situatia actuala a municipiului Sibiu: tendintele demografice, resursele bugetare, calitatea vietii, situatia educatiei, gradul de dezvoltare urbana, mediul economic, structura fortei de munca, veniturile populatiei si mediul cultural. Sunt analizati aici si factorii care influenteaza calitatea vietii, implicarea mediului privat in viata comunitatii, locuintele si spatiile verzi, infrastructura si transportul public.

De aici rezulta ariile in care trebuie intervenit pentru ca dezvoltarea Sibiului sa fie in continuare armonioasa, iar orasul sa se indrepte in directia corecta. Spre exemplu, mediul economic trebuie orientat spre domenii care au impact direct in comunitate prin crearea de locuri de munca, trebuie incurajata o implicare mai accentuata a societatii civile, trebuie creata o oferta de servicii pentru toate categoriile de varsta, este necesara cresterea conditiilor de trai in zonele rezidentiale, precum si diversificarea ofertelor de petrecere a timpului liber..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *