Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Calarasi

În doi ani, la Timi?oara se va produce energie prin arderea de?eurilor
Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Calarasi
Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Calarasi

Consiliul Judetean Calarasi a organizat miercuri 21 august 2013, in sala de sedinte a institutiei, conferinta de lansare a proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Calarasi”, cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”, care se deruleaza pe o perioada de 50 luni, cu finalizare la data de 30 iunie 2015, avand o valoare de 140.729.770 lei, din care 103.211.893 lei valoare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Proiectul “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Calarasi” are ca obiect managementul deseurilor municipale solide, respectiv, deseuri menajere si asimilabile din comert, industrie si institutii, deseuri generate de serviciile municipale – gradini, parcuri, pajisti, piete, deseuri stradale, namolurile de la epurarea apelor uzate, deseuri din constructii si demolari.

Principalele investitii constau in:

Construirea unui depozit ecologic judetean amplasat pe teritoriul administrativ al comunei Ciocanesti, inclusiv instalatii auxiliare, cum ar fi: o statie de compostare (pentru deseuri urbane din parcuri si gradini, impuritati de la statii de sortare, deseuri din piete), o statie de sortare pentru valorificarea deseurilor reciclabile si o statie de tratare a levigatului (lichid ramas in urma gestionarii deseurilor)
Construirea a doua statii de transfer in municipiile Calarasi si Oltenita si extinderea statiei de transfer de la Lehliu-Gara. In cadrul acestora vor fi amplasate si containere mari unde populatia din zona va putea depune deseuri voluminoase si periculoase.
Inchiderea celor 4 depozite existente in Calarasi, Oltenita, Lehliu Gara si Fundulea.
Realizarea sistemului de colectare a deseurilor reziduale si reciclabile prin construirea platformelor de colectare (in total 3899 de platforme) si amplasarea containerelor necesare (4337 containere de 1,1 mc), pe raza intregului judet in 4 zone de colectare. Se va colecta separat de reziduurile menajere plasticul, metalul si hartia/cartonul.
Realizarea compostarii individuale in gospodariile din mediul rural prin distribuirea de unitati compost individuale (36120 de bucati).
Realizarea de campanii de informare si constientizare a populatiei in legatura cu beneficiarii proiectului, reciclarea deseurilor si compostarea in gospodarie.
Transportul deseurilor se va face printr-un sistem centralizat astfel: de la punctele de colectare la cele 3 statii de transfer si de la statiile de transfer la depozitul judetean de la Ciocanesti. Colectarea deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE) nu se va face la centrul de primire din cadrul ST, ci se va face la punctele de colectare stabilite de producatorii acestui tip de echipamente.

Conferinta de lansare a proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Calarasi” a fost sustinuta de Gheorghe Oprisan, director executiv in cadrul Directiei de Management a Proiectelor din cadrul Consiliului Judetean Calarasi. Acesta a facut precizarea ca se estimeaza ca valoarea deseurilor colectate sa ajunga la suma de 12,6 lei de persoana in mediul urban si 2,6 lei de persoana in mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *