Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) nu produce inundatii

Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) nu produce inundatii
Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) nu produce inundatii

Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP), din Romania, a devenit operational incepand cu anul 2000, ca urmare a necesitatii adoptarii unor masuri preventive de reducere a riscurilor cauzate de fenomenele meteorologice extreme: grindina, ploi torentiale, secete severe. El are o conceptie unitara de organizare, interventie activa in atmosfera si monitorizare a activitatii, fiind constituit sub forma unor infrastructuri operationale si de cercetare, sigure si eficiente, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

In sezonul de combatere a caderilor de grindina din perioada mai – octombrie 2014, sunt operationale:- Unitatea pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, care asigura protectia populatiei si a culturilor din judetele Prahova si Buzau, pe o suprafata de 140.000 ha;- Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi care asigura protectia populatiei si a culturilor din judetul Iasi, pe o suprafata de 90.000 de ha.

In diferite etape de realizare (studii, proiecte tehnice si executie partiala de lucrari) se afla alte trei unitati de combatere a caderilor de grindina, respectiv: Mures, Timis si Oltenia. Scopul SNACP este de a asigura protectia culturilor agricole cu inalta valoare economica (vii, livezi, sere, etc.) precum si al comunitatilor rurale din zonele de interventie, fata de fenomenele meteorologice periculoase. Activitatile de combatere a grindinii genereaza modificari ale conditiilor meteo-climatice la nivel local si au raza limitata de actiune, in spatiu si timp. Tehnologiile utilizate in activitatile de combatere a fenomenelor meteorologice periculoase presupun, in prezent, combaterea grindinii prin utilizarea rachetelor antigrindina si nu au fost susceptibile niciodata de a produce efecte colaterale nedorite sau cu impact negativ asupra comunitatilor din zona.

Comunicatul Ministerului Agriculturii este un raspuns la declaratiile celor ce au pus inundatiile din ultimele saptamani pe seama rachetelor antigrindina lansate in aceasta vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *