Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015
In Germania, producatorii bio sunt depasiti de cerere
Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha in 2015
Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha in 2015

Fermierii mici si mijlocii care se vor inregistra ca operatori in agricultura ecologica pana la data de 29 august vor putea obtine sume mai mari pentru activitatile desfasurate, care ar putea ajunge la peste 600 de euro/ha in anul 2015 pentru fermierii aflati in perioada de conversie. “Recomandam tuturor fermierilor, in special celor mici si mijlocii, sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014, pana la 29 august a.c., data limita pana cand mai pot depune cereri pentru obtinerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, si care va fi platit pana la 30 iunie 2015. La solicitarea noatra, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a solicitat si obtinut de la Comisia Europeana o suplimentare a sumei ce va fi distribuita fermierilor care intra in conversie in anul 2014”, a declarat Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania.

In Programul National de Dezvoltare Rurala 2020 agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro, a anuntat la finele lunii aprilie secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu. “Poate cele 200 de milioane de euro nu sunt suficiente, dar cautam in continuare solutii ca sa sustinem acest sector care in ultima perioada a adus plus valoare in economia Romaniei, care vine din sectorul agriculturii ecologice” a spus oficialul MADR. Conform calculelor Asociatiei Bio Romania, fermierii aflati in perioada de conversie ar putea primi, in 2015, peste 600 de euro, conform HG 759/2010. Pe langa subventia pe care o vor primi pentru conversie, incepand din 2015 pana in anul 2020, prin PNDR, “agricultura ecologica va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, pana la 400 euro/ha/an, in functie de tipul de cultura”.

Produsele ecologice romanesti sunt mult mai sanatoase decat cele din celelalte state din UE, in conditiile in care Romania foloseste in agricultura, pe hectar, de 10 ori mai putine chimicale. ”Romania utilizeaza 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizeaza de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite sa spunem ca majoritatea produselor romanesti, inclusiv cele care provin din agricultura conventionala, sunt mai sanatoase si mai curate decat cele provenite din vechile state membre. Si Polonia si Ungaria folosesc cantitati duble fata de ce folosim noi astazi”, a explicat Daniel Botanoiu. Bio-Romania sustine ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, iar alimentele care sunt extrem de periculoase pentru sanatate, ar trebui sa fie suprataxate cu o cota mai mare de 24%, in special cele care contin mai multi aditivi alimentari. Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here