„Criza“ . Strategia energetica se amana din lipsa de fonduri

„Criz?“ . Strategia energetic? se amân? din lips? de fonduri
„Criza“ . Strategia energetica se amana din lipsa de fonduri
„Criza“ . Strategia energetica se amana din lipsa de fonduri

Licitatia pentru realizarea proiectului de strategie energetica nationala, programata initial pentru aceasta toamna, nu va mai fi organizata in acest an, deoarece “Departamentul pentru Energie nu are banii necesari”.

Dupa ce a invocat lipsa de fonduri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat ca a ajuns la „o viziune” asupra reorganizarii sistemului energetic, insa este nevoie de modificarea unor legi pentru a putea fi aplicata. De viziuni pomenea saptamana trecuta si seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumi­trascu, la conferinta Mediafax Talks ­about Energy, acesta subliniind ca viitoarea strategie energetica nationala “trebuie sa raspunda intereselor mediului privat si ale consumatorilor casnici mai degraba decat celor ale statului”.

Dumitrascu era de parere ca strategia energetica actuala, elaborata in urma cu peste patru ani de Guvern, este deja depasita si se impune o alta, „anticipativa” si adaptata noilor conditii economice. „Se lucreaza in continuare”, incheia optimist Dumitrascu.

Ideea elaborarii unei strategii de catre un consultant privat este de data recenta. „Speram sa schitam, pana in toamna, o noua strategie a sectorului energetic din Romania, in perspectiva anilor 2030-2035. In acest scop, incercam sa construim – la nivelul ministerului – un colectiv pentru strategia energetica a Romaniei, iar o prima intalnire pe acest subiect o vom avea pe data de 10 iunie a.c.
In cadrul noii strategii vom pune accent pe elementele de viziune, incercand o noua abordare fata de cea folosita la elaborarea vechii strategii, unde nu se facea decat o detaliere a resurselor energetice de care dispune tara noastra”, declara Constantin Nita in luna mai, citat de Hotnews. In iulie, ministrul delegat pentru Energie vorbea deja de licitatie pentru a obtine un “punct de vedere neutru”.

De ce cauta autoritatile un punct de vedere “neutru” in ceea ce priveste utilizarea resurselor energetice nationale? Si ce se intampla daca acesta nu corespunde “viziunii” deja conturate in mintea ministrului delegat pentru Energie? E vorba de un punct de vedere care sa confirme sau doar sa justifice “viziunea” autoritatilor?

Pana la urma, amanarea licitatiei poate avea legatura mai mult cu noile redevente la petrol si gaze care trebuie sa intre in vigoare din 2015, un element-cheie in orice strategie energetica, o chestiune unde lucrurile nu sunt inca batute in cuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *